Skip to main content

Τι προβλέπει η μελέτη για την αναγέννηση της Στοάς Μοδιάνο

Οι τρεις βασικές παρεμβάσεις που προτείνουν οι αρχιτέκτονες για την αναμόρφωση της Αγοράς Μοδιάνο - Υπό έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη

Η ανάδειξη της μορφής που είχε από το 1925, με την προσθήκη κάποιων σύγχρονων και μοντέρνων στοιχείων, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας του κτίσματος, είναι ο διττός στόχος των αρχιτεκτόνων που έχουν εκπονήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της Στοάς Μοδιάνο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο αναμόρφωσης της σκεπαστής αγοράς έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, με σύμβουλο την ειδική στην αποκατάσταση μνημείων, Κλεοπάτρα Θεολογίδου. Ένα μέρος της μελέτης και συγκεκριμένα αυτό που αφορά τις παρεμβάσεις στην στατικότητα του κτίσματος έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία της μελέτης τελούν υπό έγκριση, κάτι που εκτιμάται να γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Οι κ.κ. Παπανικολάου και Θεολογίδου ξενάγησαν χθες δεκάδες πολίτες στη Στοά Μοδιάνο, στο πλαίσιο του προγράμματος Περίπατοι στην Πόλη, που υλοποιεί η ΧΑΝΘ και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης). Όπως ξεκαθάρισαν, ο σκοπός της αρχιτεκτονικής μελέτης – που αποτελεί και επιθυμία του νέου ιδιοκτήτη του κτίσματος – είναι η Στοά να λειτουργήσει εκ νέου ως αγορά τροφίμων και να ανακτήσει την παλιά της αίγλη. Όπως τόνισαν, άλλωστε, πρόκειται για ένα κτήριο δεμένο με την ιστορία της πόλης, ένα τοπόσημο στο οποίο επιθυμούν να δώσουν έναν νέο κύκλο ζωής. «Το κτήριο, μόλις αποδοθεί, θα πρέπει να μιλάει για αυτό που ήταν και να είναι φορέας της μνήμης σχεδόν ενός αιώνα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Για αυτό, οι παρεμβάσεις που προτείνουν να γίνουν στοχεύουν στη διατήρηση της εξωτερικής όψης και του χαρακτήρα του χώρου, της εσωτερικής του διάρθωσης με τους τρεις διαδρόμους, τη συντήρηση μέρους του παραδοσιακού διάκοσμου, καθώς και των μεταλλικών στοιχείων που αποτελούν στοιχείο του χαρακτήρα του.

Οι βασικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στην αρχιτεκτονική μελέτη είναι τρεις:

Πρώτον, η πρόβλεψη για ανάπτυξη καταστημάτων εστίασης στους δύο εξώστες (βόρειο και νότιο) της Στοάς, εκεί που παραδοσιακά ήταν ο χώρος των φυλάκων που επιθεωρούσαν την αγορά.

Δεύτερον, η δημιουργία δαπέδου πάνω στα πατάρια των καταστημάτων, που θα ενώνεται με γέφυρες και θα λειτουργεί ως χώρος διέλευσης, στάσης, χαλάρωσης, και διαφόρων ειδών συγκεντρώσεων και δρωμένων. Κάτι σαν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, όπως εξήγησε η κ. Παπανικολάου.

Τρίτον, και σημαντικότερο, η μερική καθαίρεση μέρους της οροφής του υπογείου, λόγω της σημαντικής διάβρωσής της από την υγρασία. Όπως είπε η κ. Θεολογίδου, «θα έχουμε μία απώλεια της αυθεντικής δομικής ύλης, που θα θέλαμε να διατηρήσουμε στο έπακρο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να διασώσουμε το συνολικό concept του κατασκευαστικού σχεδιασμού». Η παραπάνω παρέμβαση έχει λάβει την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, υπό την προστασία του οποίου βρίσκεται η Στοά Μοδιάνο, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

«Αυτό που χαρακτηρίζει όλες τις κινήσεις μας είναι ότι αντιμετωπίζουμε ένα ιδιωτικό έργο ως δημόσιο κτήριο, που σημαίνει ότι στόχος μας είναι αφενός να είναι βιώσιμο επιχειρηματικά και αφετέρου να επαναποκτήσει την παλιά, λιτή και στιβαρή του μορφή, και να αναδείξουμε την τυπολογία και τη γεωμετρία του», εξήγησε στη Voria.gr η κ. Παπανικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρεία των ομίλων Φάις και Notos Com, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου προς τον επενδυτή. Η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Η αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πολύς μετά την πυρκαγιά του 1917. Προοριζόταν, όπως και έγινε, για την κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογένειας Μοδιάνο. Εκεί, οι εύποροι νοικοκύρηδες της Θεσσαλονίκης έβρισκαν να αγοράσουν πολύ εκλεκτά και δυσεύρετα προϊόντα.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τοπόσημο για την πόλη.

Το κτήριο έχει τριμερή διάταξη με τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο πύργοι, που λειτουργούσαν ανεξάρτητα απ' τη στοά. Μάλιστα, πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτήρια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε με πρώτη ύλη το οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ).