Skip to main content

Ο εμπαιγμός της Ελλάδας με το άρθρο 36 στο Σύνταγμα των Σκοπίων

Η νέα ονομασία, «Βόρεια Μακεδονία», θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία «ιστορική διάσταση».

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, από την στιγμή που εξασφάλισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην όλη ανθελληνική συμπεριφορά της κατά την περίοδο προ της ψήφισης του δημοψηφίσματος, παραποιεί τμήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. Και ούτε θα υπάρξει.

Εχθές, το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων, ενέκρινε τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες και θα κατατεθούν στη Βουλή, για να τεθούν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα, όπου αρκεί η απλή πλειοψηφία και όχι η ενισχυμένη των 80 βουλευτών. Από τις τροπολογίες, που δημοσίευσε η Voria.gr, εντύπωση προκαλεί η μη μεταβολή του άρθρου 36 του Συντάγματος, που όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ, έχει ιστορική διάσταση:

«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους "Μακεδονικούς" εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του "Μακεδονικού λαού" και της "Μακεδονικής" πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο», αναφέρει το επίμαχο άρθρο, όπου θα διατηρηθεί ο όρος "Μακεδονία".

Η νέα ονομασία, "Βόρεια Μακεδονία", όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Επ’ αυτού λοιπόν, οφείλει η Ελλάδα να απαιτήσει εξηγήσεις ποιοι είναι αυτοί οι "Μακεδονικοί" εθνικοαπελευθερωτικοί πόλεμοι, και ποιοι είναι οι εκδιωγμένοι και φυλακισμένοι για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του "Μακεδονικού λαού"; Δεδομένου ότι, αναφέρεται ιδιαιτέρως ο αντιφασιστικός πόλεμος του ’40, πού αλλού και πότε πολέμησαν οι "Μακεδόνες";

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εδώ γίνεται λόγος για εκείνους που σήκωσαν τα όπλα κατά της Ελλάδας, σε "εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο", όπως αποκαλούσαν την ανταρσία κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, και όλων των υπολοίπων κεντρογενών κυβερνήσεων, μέχρι τον Αύγουστο του 1949.

Δεν θεωρώ ότι η μοναδική αναφορά σε "Μακεδόνες", υπάρχει σ’ αυτό το άρθρο υπάρχει μόνο για ικανοποίηση των μακεδονιζόντων. Υποψιάζομαι, ότι πρόκειται για ενίσχυση του αλυτρωτισμού, προκειμένου να δοθούν επιχειρήματα σε όσους απαρνήθηκαν τον ελληνισμό, για τις υλικές απαιτήσεις που έχουν εις βάρος της Ελλάδας. Στα Σκόπια, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν ιδρυθεί γραφεία που συγκεντρώνουν τις αγωγές τους, που ξεπερνούν τις 10.000, προκειμένου να καταφύγουν στα δικαστήρια, από την στιγμή που είμαστε "φίλοι" πλέον.

Ο Κοτζιάς, προξένησε μεγάλη ζημιά, με την υπογραφή του στην Συμφωνία. Είχε πει ότι στις διαπραγματεύσεις, γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σωστό είναι αυτό. Δεν μας είπε όμως, ποια υποχώρηση έκαναν οι Σλάβοι  των Σκοπίων. Προφανώς θα πρόκειται περί αστειότητος, αν επικαλεστεί ότι πρόσθεσαν το Βόρεια στην συνταγματική τους ονομασία. Ότι αυτή η ονομασία, θα καθιερωνόταν διεθνώς και εσωτερικώς, με το erga omnes, αποδείχθηκε από την πρώτη μέρα ότι οι Σκοπιανοί το παραβίασαν, κι εξακολουθούν να το παραβιάζουν, ανεμπόδιστοι.

Θα δούμε και πώς θα διαμορφωθεί τελικώς και η δεύτερη τροπολογία, που αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM, δηλαδή, Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της "Μακεδονίας".

Γεγονός είναι, πως τα πράγματα καθίστανται δύσκολα, από την στιγμή που το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, δημοσίως σιωπά, με αποτέλεσmα να καθιερώνεται διεθνώς η ονομασία "Μακεδονία", για τους Σλάβους, που ελαφρά τη καρδία παραχώρησε ο Ν. Κοτζιάς.