Skip to main content

Το Ασφαλιστικό στο επίκεντρο

Συνεργασία για θέματα που απασχολούν τα δύο υπουργεία αλλά κυρίως για το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας και
Συνεργασία για θέματα που απασχολούν τα δύο υπουργεία αλλά κυρίως για το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι από τον προϋπολογισμό του 2009 υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και μαζί με τον κ. Λοβέρδο δρομολογούνται μία σειρά από πολιτικές, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συνολικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2009 διευρύνθηκε η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό, καθώς και η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σύστημα με τεράστια προβλήματα και τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης πέραν από τη νομοθετημένη.

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο ήδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συνολικά.

Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι έτοιμα και δεν θα καθυστερήσουν καθόλου.

«Από μηδενική βάση οι αλλαγές στο ασφαλιστικό»

«Η μόνη λύση στο ασφαλιστικό αδιέξοδο είναι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ανέφερε μάλιστα πως το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα ήταν καλό για την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου ή του Ιωάννη Μεταξά, αλλά είναι παντελώς αδύναμο και άχρηστο το 2010.

«Χρόνια τώρα κυβερνήσεις και Υπουργοί Εργασίας προσπαθούν να κάνουν ομελέτα χωρίς να σπάνε αυγά», κατέληξε.

πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ