Skip to main content

Το αύριο της Φαρμακευτικής Πολιτικής

Η όποια φαρμακευτική πολιτική θα πρέπει να προσεγγίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και όχι μόνο ως καταναλωτικό ή ακόμα βιομηχανικό αγαθό.

Χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να αναστραφεί σταδιακά, αλλά με γρήγορους ρυθμούς, η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.


Η όποια φαρμακευτική πολιτική  θα πρέπει να προσεγγίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και όχι μόνο ως καταναλωτικό ή ακόμα βιομηχανικό αγαθό, στην κατεύθυνση της καλύτερης προάσπισης της υγείας των πολιτών και της εξάλειψης της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας τους.

 

Η επιτυχία της όποιας πολιτικής για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου και της συγκράτησης των δαπανών υγείας γενικότερα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την καταναλωτική συμπεριφορά των ίδιων των ασθενών απέναντι στα φάρμακα.

 

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια καλά επεξεργασμένη πολιτική διαπαιδαγώγησης των πολιτών από τη σχολική ηλικία μέχρι και την τρίτη ηλικία, η οποία θα καταστήσει κοινή πεποίθηση, ότι η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας και κατόπιν εντολής του ιατρού.

 

Γι’ αυτό προτείνεται:


Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κατά τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στόχος είναι η μετατροπή του Ε.Ο.Φ. σε υψηλής αξιοπιστίας Οργανισμό ελέγχου ποιότητας και διακίνησης του φαρμάκου, ο οποίος να μπορεί να ελέγχει με πληρότητα από επιστημονικής πλευράς τα προϊόντα της αρμοδιότητάς του που παράγονται στον τόπο μας ή εισάγονται από το εξωτερικό.

 

Κατάργηση της «λίστας» συνταγογραφούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων. Έτσι θα επιτευχθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στη φαρμακευτική θεραπεία.

 

Επανακαθορισμός των παθήσεων για τις οποίες τη δαπάνη των φαρμάκων αναλαμβάνει πλήρως ο ασφαλιστικός οργανισμός. Επίσης, θα γίνει αναθεώρηση, με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, της λίστας «Ναρκωτικών Φαρμάκων».

 

Τα φάρμακα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία και καθιερώνεται σύστημα ταυτότητας των φαρμακευτικών προϊόντων («Barcode») που ήδη εφαρμόζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να διευκολυνθούν η οπτική ανάγνωση, η διακίνηση και η παρακολούθηση της κατανάλωσής τους.

 

Λειτουργία συστήματος κεντρικού μηχανογραφικού ελέγχου της διακίνησης των ιδιοσκευασμάτων (στον ΕΟΦ), το οποίο θα εντοπίζει τις ενδεχόμενες ανάγκες της ελληνικής αγοράς και τις παρεκκλίσεις από τη νομική υποχρέωση παραγωγών, εμπόρων ή διακινητών. Με αυτό το σύστημα, θα εξασφαλίζεται και η επάρκεια φαρμακευτικών προϊόντων για έκτακτες ανάγκες - και όπως αυτές καθορίζονται από αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια.

 

Αναμόρφωση της λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων με πλήρη μηχανοργάνωση, ώστε να υπάρχει εκτός των άλλων σύνδεση και έλεγχος των ποσοτήτων που αγοράζονται με τις ποσότητες που χορηγούνται - χρεώνονται στους ασθενείς. Καθιερώνεται ειδική νοσοκομειακή συσκευασία των φαρμάκων.

 

Καθιέρωση τακτικών ημερίδων και δελτίου ενημέρωσης όλων των γιατρών και των φαρμακοποιών για τις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου, ώστε η ιατρική ενημέρωση να μην είναι αποκλειστικό προνόμιο των φαρμακευτικών εταιριών.


Διεκδίκηση, με εξειδικευμένους εκπροσώπους, αυξημένης ελληνικής συμμετοχής στους κεντρικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πλέον την πρωτοβουλία εγκρίσεως και διακινήσεως των φαρμακευτικών προϊόντων.

 

Δημιουργία μακροπρόθεσμου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κράτους, φαρμακευτικών επιχειρήσεων και συναφών κλαδικών συλλογικών οργανώσεων, κατά τη διεθνή πρακτική, για τη βελτίωση των συνθηκών εφαρμογής της φαρμακευτικής πολιτικής.

 

Εφαρμογή των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα της βιοτεχνολογίας.

 

Παροχή κινήτρων συγχώνευσης και ανάπτυξης των ελληνικών μονάδων παραγωγής. Στόχος είναι όχι μόνο να ισχυροποιηθεί η θέση τους στην ελληνική αγορά, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαθέσεως των προϊόντων τους σε άλλες χώρες, αναλαμβάνοντας επιπλέον την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων για λογαριασμό αλλοδαπών εταιριών.

 

Τέλος, η συνεπής εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, καθώς και η προληπτική θεραπευτική αγωγή (εμβολιασμοί) σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της νοσηρότητας του πληθυσμού και επομένως τη μειωμένη χρήση φαρμάκων και την επακόλουθη μείωση στις δαπάνες των ασφαλιστικών οργανισμών.



Κώστας Μπουμπάρης, Αντιπρόεδρος Νοσηλευτών Ελλάδος