Skip to main content

Το βιβλίο αντιστέκεται στην κρίση

Επίκεντρο για τον κόσμο του βιβλίου θα αποτελέσει για μία ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη με τη διοργάνωση της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, από 22-25 Απριλίου, με τη συμμετοχή 500 εκδοτών από 24 χώρες και
Επίκεντρο για τον κόσμο του βιβλίου θα αποτελέσει η Θεσσαλονίκη για ακόμη μια χρονιά με τη διοργάνωση της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, από 22-25 Απριλίου, από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.  

Στην 7η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος 500  εκδότες, έναντι 400 πέρυσι, από 24 χώρες, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων, 130 Έλληνες και 21 ξένους συγγραφείς και με τιμώμενη χώρα την Κίνα, που θα εκθέσει 3.000 βιβλία.

Τα δεδομένα αυτά στοιχειοθετούν το προφίλ της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση επηρέασε τον προυπολογισμό της έκθεσης που περικόπηκε κατά 30% και περιορίστηκε σε 700.000 ευρώ. Ωστόσο εκτιμά ότι το βιβλίο δεν επηρεάστηκε τόσο από την κρίση, όσο άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί μια καλή συντροφιά σε δύσκολες περιόδους.

«Παραμένει φθηνό το βιβλίο»
Παρά την αύξηση στην τιμή πώλησης των βιβλίων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι το βιβλίο παραμένει φθηνό σε σχέση με άλλες μορφές ψυχαγωγίας.  Διαβλέπει μάλιστα μια ανοδική τάση στην έκδοση νέων τίτλων, αλλά και στις πωλήσεις των βιβλίων. Ωστόσο τόνισε ότι «η έκθεση αυτή μοιράζεται τα προβλήματα όλης της χώρας, μοιράζεται τη φτώχια και την ανέχεια όλου του ελληνικού δημοσίου», αλλά το επίπεδο της έκθεσης τόνισε είναι υψηλό. Ως συνήθως σημείωσε οι εκθέσεις βιβλίου θυμίζουν «τα συμπαθή, ευγενή παζάρια, όπου διακινούνται διάφορα προιόντα». Ο ίδιος είπε ότι δυναμικό παρών δίνουν οι εκδότες που είναι «η ψυχή» της έκθεσης, ενώ κατά τη γνώμη του κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν τη διοργάνωση οι εκδότες. Τόνισε ότι είναι δυναμική η παρουσία της τιμώμενης χώρας με 700τ.μ. και σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα δυο μεγάλων πολιτισμών, που ο καθένας ήταν σημαντικός στην πορεία του κόσμου.

Η γενική διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κυρία Κατρίν Βελισσάρη τόνισε ότι η 7η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης «αντιστέκεται» γερά στην κρίση, όπως καμία άλλη έκθεση, καθώς παρατηρείται αύξηση συμμετοχών, οι οποίες ανέρχονται σε 500, έναντι 400 πέρυσι. Είναι δυναμικό το «παρών» των εκδοτών στην έκθεση, είπε καθώς πιστεύει ότι οι εκδότες έχουν ανάγκη αυτό ετήσιο ραντεβού για επαφές. Τόνισε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό δεν θα επηρεάσουν την ποιότητα, αλλά την ποσότητα.

Η διοργάνωση φέτος θα έχει δυνατό πολιτιστικό προφίλ, έχουν προσκληθεί 130 συγγραφείς και 21 ξένοι, που θα παρουσιάσουν το πρόσφατο έργο τους στο αναγνωστικό κοινό και ανάμεσά τους είναι ο Αντώνης Σουρούνης, Ρέα Γαλανάκη, λόρδος David Owen Χρήσος Γιανναράς, Εleni Sikelianos, Νοrman Manea, Γιάννης Ξανθούλης κλπ. Την έκθεση θα επισκεφθεί ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος.

 Στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας θα πραγματοποιηθεί θεματική έκθεση «Η αρχαιότητα και εμείς». Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης θα παρουσιαστούν 800 τίτλοι της σχετικής βιβλιογραφίας, ομιλίες, έκθεση φωτογραφική κλπ.
Επίσης θα διοργανωθεί «Παιδική Γωνιά» με εκατοντάδες βιβλία για παιδιά.
Θα γίνει διαγωνισμός με θέμα «Αν ήμουν συγγραφέας» που απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού. Θα διοργανωθεί ημερίδα για το ψηφιακό βιβλίο.
Ως καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης η κυρία Βελισσάρη ανέφερε:

-Την «Εφηβική Γωνιά», η οποία θα διοργανωθεί από τον Ιανό και θα παρουσιαστούν οι τίτλοι που σχετίζονται με την ηλικία αυτή, ενώ παράλληλα θα γίνονται συζητήσεις με συγγραφείς για θέματα που ενδιαφέρουν τους έφηβους.

-Την «Gourmet Γωνιά» στην οποία θα παρουσιαστεί η κουλτούρα της γαστρονομίας.

Εξάλλου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια τέχνης και λόγου, θα γίνει η καθιερωμένη συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης

Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εκδόσεων Κίνας κ. Ζιγιάν Γίτσεν τόνισε ότι η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Κίνα στην έκθεση έχει πέσει θύμα της στάχτης του ηφαιστείου και ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να φθάσει. Ανέφερε ότι η Κίνα θα παρουσιάσει 3.000 καινούργιους τίτλους κινέζικων βιβλίων και προγραμματίζει 50 εκδηλώσεις, που σχετίζονται με την παρουσίαση της ιστορίας του μελανιού, καθώς πρώτα στην Κίνα χρησιμοποιήθηκε μελάνι, θα παρουσιαστούν 200 κινητά ιδεογράμματα εκτύπωσης, ενώ 150 Κινέζοι συγγραφείς θα ανταλλάξουν απόψεις με Έλληνες συναδέλφους τους και αναγνώστες.

Ο κύκλος εργασιών από πωλήσεις κινεζικών βιβλίων  ανέρχονται σε 15 δις. δολάρια Ωστόσο το τιράζ της πρώτης έκδοσης στα κινεζικά βιβλία είναι 10.000 και αν οι πωλήσεις φθάσουν τα 2εκατ. θεωρεί ότι είναι σημαντικές, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα με δισσεκατομύρια κατοίκους.