Skip to main content

Bypass για να διοικηθούν οι δήμοι- Εξετάζεται επαναφορά του 42%

Με ποιον τρόπο ο νέος υπουργός Εσωτερικών σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας σε 229 δήμους και επτά περιφέρειες.

Το ενδεχόμενο της επαναφοράς του τρόπου εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών με 42% από τον πρώτο γύρο είναι μεταξύ των λύσεων τις οποίες εξετάζει η κυβέρνηση. Η κατάργηση της εκλογής δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με απλή αναλογική που ίσχυσε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Ωστόσο, με ποιο εκλογικό σύστημα θα αντικατασταθεί αυτό είναι υπό συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα ενδεχόμενα τα οποία εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι η επαναφορά του συστήματος το οποίο είχε εφαρμοστεί άπαξ στις αυτοδιοκητικές εκλογές του 2006 και έδινε τη δυνατότητα σε όσους συγκέντρωναν ποσοστό τουλάχιστον 42% να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα και αφού προηγηθεί συζήτηση και με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση προσδιορίζεται για την άνοιξη του 2020.

Αλλάζει η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής

Στο μεταξύ με bypass μέσω της Οικονομικής Επιτροπής σχεδιάζει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα κυβερνησιμότητας το οποίο αντιμετωπίζουν δήμοι και περιφέρειες όπου οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σε αυτή τη λύση προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως άφησε να διαφανεί κατά τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης που έγινε στο Διοικητήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τους δημάρχους Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, Αμπελοκήπων Μενεμένης και συγχρόνως πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει λίαν συντόμως στη Βουλή ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία θα έχει την πλειοψηφία η παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου ή περιφερειάρχη, ασχέτως εάν στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο είναι μειοψηφία. Παράλληλα, στην ίδια ρύθμιση θα προβλέπεται πως θέματα, μείζονος σημασίας κατά κύριο λόγο (π.χ. προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα κ.λπ.) για τα οποία δεν θα επιτυγχάνεται πλειοψηφία στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, αυτά να παραπέμπονται για τη λήψη οριστικής απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή όπου οι εκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα διαθέτουν πλέον πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος φαίνεται να απορρίπτει προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από δημάρχους της Αττικής για εκχώρηση αυξημένων αρμοδιοτήτων απ’ ευθείας στους δημάρχους ή τους περιφερειάρχες. Αντ’ αυτού προκρίνει τη λύση της Οικονομικής Επιτροπής. Με την τροποποίηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης με τους οποίους συναντήθηκε χθες.

Ανάλογες αλλαγές θα προβλέπονται και για τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των διαφόρων νομικών προσώπων καθώς και επιχειρήσεων που λειτουργούν σε δήμους και περιφέρειες (π.χ. ΔΕΥΑ, Πολιτιστικοί Οργανισμοί, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις κ.ο.κ.). Και σε αυτές τις περιπτώσεις την πλειοψηφία στα δ.σ. θα έχει η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι σε επτά περιφέρειες σε σύνολο 13 και σε 229 δήμους σε σύνολο 332 οι εκλεγέντες περιφερειάρχες και δήμαρχοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια αντιστοίχως. Μάλιστα, σε 69 δήμους η παράταξη του δημάρχου διαθέτει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους ακόμη και από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει και σε άλλου είδους αλλαγές στον «Κλεισθένη» αφού προηγουμένως συζητήσει τα θέματα αυτά με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, δηλαδή την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Τα όργανα αυτά αναμένεται να συγκροτηθούν το φθινόπωρο, οπότε οι όποιες αλλαγές στον «Κλεισθένη» θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου ή και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.