Skip to main content

Το casus belli των Τούρκων και τα πάθη που δεν σβήνουν στη Βαλκανική

Ο τουρκικός Τύπος για την επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων και οι επιθέσεις σε Σέρβους προσκυνητές στο Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο.

Το κατόρθωμα του Ν. Κοτζιά, που ανήγγειλε ότι έχει έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στο Ιόνιο, διαγράφεται στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου. Το casus belli λειτούργησε, λένε οι Τούρκοι. STAR: Όταν η Τουρκία απείλησε η Αθήνα υποχώρησε / VATAN: Υποχώρηση από τον Τσίπρα για τα 12 μίλια / TURKIYE: Απάντηση στον προκλητικό Έλληνα.

Τα πάθη στην Βαλκανική δεν έχουν σβήσει. Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι κάτι αυτονόητο και έτσι την Κυριακή, δύο λεωφορεία με Σέρβους προσκυνητές δέχθηκαν επίθεση με πέτρες στο Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο.

Πολιτικοί σε Πρίστινα και Βελιγράδι καταδίκασαν την επίθεση σε μια προσπάθεια να κρατήσουν χαμηλά την ένταση που έχει δημιουργηθεί από την συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο και την πιθανή μετακίνηση πληθυσμών.

Μένω στην Σερβία, με τον πρόεδρο της "Ενωμένης Σερβίας", Μάρκοβιτς Πάλμα, να κατηγορεί το ΝΑΤΟ για τη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων στη Σερβία, και είπε ότι εξαιτίας των συνεπειών των βομβαρδισμών πριν από 19 χρόνια τα τότε μικρά κορίτσια, σημερινές γυναίκες, δεν μπορούν τεκνοποιήσουν, ή όταν μένουν έγκυες, αποβάλλουν κατά τον πέμπτο μήνα.

Υποστήριξε ότι εφ’ όσον η Ιταλία μήνυσε το ΝΑΤΟ για περισσότερους από 300 θανάτους και 4.000 ασθενείς με καρκίνο, στρατιώτες της, που εκτέθηκαν σε απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Κόσοβο, τότε γιατί η Σερβία να μην προβεί σε μήνυση;

Σημειώνεται ότι Μάρκοβιτς πριν από μερικές ημέρες ανακηρύχθηκε από το ελληνικό κράτος επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας, σε ειδική τελετή που έγινε στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο Τζέφρι Σακς, που στην ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων: «Η άποψη του Αριστοτέλη ότι η πολιτική δραστηριότητα οφείλεται σε αρχέγονο ένστικτο του ανθρώπου επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα, που υποδεικνύει ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική συμπεριφορά».

Πώς να μιλήσουν οι μαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ για Αριστοτέλη, όταν υποστηρίζουν το εντελώς αντίθετο, ότι δηλαδή μόνον το περιβάλλον είναι εκείνο που διαμορφώνει τον χαρακτήρα του ανθρώπου, και αρνούνται κάθε κληρονομικότητα; Αυτό έλειπε, να υιοθετούμε απόψεις του Αριστοτέλη, με τις οποίες συμφωνεί η σύγχρονη επιστήμη, και να μη πιστεύουμε τι λέγει ο Καρανίκας.

Από το πολύ ενδιαφέρον που δημοσίευσε προ ημερών η voria.gr, αποσπώ για να μη ξεχνάμε: Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία στη χώρα μειώθηκαν από 22,49 δισ. ευρώ το 2009 σε 14,73 δισ. ευρώ το 2015, ενώ οι μέσες κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν από 2.024 ευρώ το 2009, σε 1.361 ευρώ το 2015, καταγράφοντας συνολική μείωση σχεδόν 33%.

Μήπως δεν είναι ο Τσίπρας που ακολουθεί φιλοαμερικανική πολιτική, αλλά ο Τραμπ ακολουθεί τον Τσίπρα; Πολύ πριν ο Τραμπ προβεί στην ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, το είχε πράξει ο Τσίπρας, κατά την επίσκεψή εκεί, όταν έγραψε στο βιβλίο του προεδρικού Μεγάρου:

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας»! Πρόκεται για άγνοια, ή για έλλειψη προετοιμασίας; Σε τέτοιες συναντήσεις το τι θα γράψουν και τι θα δηλώσουν οι επίσημοι, είναι προγραμματισμένα μέχρι κεραίας, σε συνεργασία με τη διπλωματική υπηρεσία. Αλλά…