Skip to main content

Το χρονικό της αεροπειρατείας Λουκασένκο - Διεθνής θύελλα

Τέλος στο πολιτικό θρίλερ-Το αεροσκάφος της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους

Ένα πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ εξελίχθηκε την Κυριακή με αεροπλάνο της Ryanair με 170 επιβάτες που απογειώθηκε νωρίτερα από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία, αλλά εν πτήσει οι Λευκορώσοι με εντολή του προέδρου Λουκασένκο το κατέβασαν με τη βία με βομβαρδιστικά αεροπλάνα και το προσγείωσαν στο Μινσκ για να συλλάβουν αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Έντεκα Έλληνες πολίτες βρίσκονταν ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση προκειμένου να συλληφθεί ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, ένας ακτιβιστής δημοσιογράφος, πολέμιος του καθεστώτος Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία έστειλε ένα καταδιωκτικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει ένα επιβατικό της εταιρείας Ryanair, στο οποίο επέβαινε ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που φαίνεται ότι συνελήφθη, αμέσως μετά την προσγείωση στο Μινσκ, από τις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε ο ίδιος την εντολή να αναχαιτιστεί η πτήση από ένα καταδιωκτικό MiG-29, ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης Nexta ανέφερε ότι ο Ρομάν Προτασέβιτς, 26 ετών, ο πρώην διευθυντής σύνταξής του, συνελήφθη μετά την αναγκαστική προσγείωση του Μπόινγκ 737 στο Μινσκ. Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, με ανάρτηση στο Telegram, επιβεβαίωσε αρχικά τη σύλληψη, όμως στη συνέχεια διέγραψε το μήνυμα, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διεθνής θύελλα για την αεροπειρατεία του Λουκασένκο

Ορυμαγδό δηλώσεων καταδίκης για κρατική αυθαιρεσία του λευκορωσικού καθεστώτος προκάλεσε την Κυριακή η σύλληψη εν μέσω πτήσης ενός αντικαθεστωτικού ρεπορτερ και στροφή πολιτικού αεροσκάφους στο Μινσκ για αποβίβασή του. Η συζήτηση πιθανών κυρώσεων στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα θεωρείται πια δεδομένη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε δήλωσή του ότι επρόκειτο για μια πρωτοφανή και σοκαριστική κίνηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα μίλησα ανοικτά περί κρατικής αεροπειρατείας.

Διαβάστε: Μητσοτάκης - Άνευ προηγουμένου η κίνηση της Λευκορωσίας

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε το συμβάν «σοβαρό και επικίνδυνο» τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό. «Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Δείτε ακόμα - Θύελλα αντιδράσεων στην ΕE κατά Λουκασένκο για αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου

Προσγειώθηκε στο Βίλνιους το αεροσκάφος της Ryanair

Η πτήση, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, απογειώθηκε πριν από λίγο (μετά τις 20:00) για τον προορισμό της, το Βίλνιους της Λιθουανίας, όπως ανέφερε η επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλέαν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η πτήση της Ryanair απογειώθηκε μόλις από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους. Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που ταξιδεύουν». Η πτήση τελικά προσγειώθηκε στο Βίλνιους περίπου στις 21:30 το βράδυ.