Skip to main content

Το χρονοδιάγραμμα για το χτίσιμο της νέας Τούμπας - Μετά το καλοκαίρι του 2023 τα έργα

Το νέο γήπεδο που θα χτιστεί στη θέση του υπάρχοντος θα συνδυάσει την ιστορία της ομάδας, της περιοχής της Τούμπας και τον δυναμισμό των φιλάθλων.

Στα πρότυπα μεγάλων και σύγχρονων ποδοσφαιρικών σταδίων όπως της Μίλαν, της Τότεναμ, της Άρσεναλ πρόκειται να κατασκευαστεί η νέα Τούμπα.

Το νέο γήπεδο που θα χτιστεί στη θέση του υπάρχοντος θα συνδυάσει την ιστορία της ομάδας του ΠΑΟΚ, της περιοχής της Τούμπας, τον δυναμισμό των φιλάθλων της ομάδας με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής έτσι ώστε η νέα Τούμπα να γίνει ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, ένα γήπεδο που θα καλύπτει τόσο τις ποδοσφαιρικές ανάγκες του συλλόγου όσο και των κατοίκων της πόλης καθώς θα σχεδιαστεί για να έχει χρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο μιας ποδοσφαιρικής σεζόν.

Διαβάστε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Τρία σχέδια για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στόχος να είναι έτοιμο το 2026 (vid)

Οι στόχοι, η φιλοσοφία και το εταιρικό σχήμα που θα αναλάβει τη μελέτη του masterplan και του business plan για τη νέα Τούμπα παρουσιάστηκαν νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, της Dimera, και των εταιρειών Salfo και Populous, έχοντας όλοι ως κοινό στόχο το νέο γήπεδο να είναι έτοιμο το 2026.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα η οποία θα μνημονεύεται, καθώς γίνεται το πρώτο βήμα για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ιστορική ημέρα δεν θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τον ευεργέτη και ηγέτη του συλλόγου τον Ιβάν Σαββίδη. «Το όραμά του, η επιμονή του μας έφερε εδώ, είναι κάτι που είχε υποσχεθεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ. Είναι μια ιστορική ημέρα για τον ΠΑΟΚ και για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής στη DIMERA και Project director της νέας Τούμπας, Δημήτρης Μουτσάκης, περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθήσουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το σχήμα των εταιρειών που ανέλαβαν τις μελέτες τόσο για το γήπεδο όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο, με επικεφαλής την εταιρεία Salfo και αρχιτέκτονα την εταιρεία Populous.

«Η Θεσσαλονίκη, η περιοχή της Τούμπας, ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να νιώθουν πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε ένα πολύ ισχυρό μελετητικό σχήμα για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες μελετών. Επί της ουσία εχθές ήταν η πρώτη ημέρα που κάναμε την πρώτη συνάντηση για την έναρξη των μελετητικών διαδικασιών και ωρίμανσης του έργου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο επόμενο δίμηνο τέλη Αυγούστου το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα παραλάβει από το μελετητικό σχήμα 3 προτάσεις σε επίπεδο pre-concept του γηπέδου, οι οποίες φυσικά θα περιλαμβάνουν και όλο το master plan για τον περιβάλλοντα χώρο.

«Από αυτές τις 3 προτάσεις που θα έχουν ρεαλιστικές απεικονίσεις, κατόψεις, τομές, περιγραφές κ.α. θα αξιολογηθούν από εμάς εσωτερικά και με μια διαδικασία που θα ορίσουμε στην πορεία, ενδεχομένως να αξιολογηθούν και από το κοινό της Θεσσαλονίκης και τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Αφού καταλήξουμε στην επικρατέστερη πρόταση που θεωρούμε σωστότερη για την εφαρμογή στο πολύ δύσκολο κομμάτι που βρίσκεται το σημερινό γήπεδο, τότε θα προχωρήσουμε στην ωρίμανση του concept, το οποίο θα πάρει ένα διάστημα 3-4 μηνών. Από εκείνο το σημείο και μετά δημιουργούνται δύο ροές μελετών. Η μία θα αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και την ωρίμανση αυτών των μελετών προκειμένου να δοθούν τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες εφαρμογής στο Δήμο και την Περιφέρειας για τις δικές τους ενέργειες. Η άλλη οδός θα αφορά το ίδιο το γήπεδο όπου θα προχωρήσουμε μετά την ωρίμανση του concept στην έκδοση πολεοδομικής άδειας. Μετά την έκδοση της πολεοδομικής άδειας (καλοκαίρι του 2023) και αφού βγάλουμε την σχετική άδεια κατεδάφισης, προχωράμε αμέσως στην υλοποίηση του έργου», τόνισε ο ίδιος.

Ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων και ανάπτυξης κτηριακών υποδομών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Δημογιάννης, επισήμανε ότι για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται η νέα Τούμπα θα πρέπει να γίνουν μια σειρά διαδικασιών και έργων που αφορούν το Δήμο, την Περιφέρεια, ακόμη και το υπουργείο Πολιτισμού.

«Θα πρέπει εμείς να συντάξουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να διαμορφώσουμε τον χώρο πέριξ του γηπέδου. Ένα ακόμα μνημόνιο με του Υπουργείο Πολιτισμού σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία ευρήματα, χρειάζεται συνεννόηση με την κυβέρνηση γιατί σε αυτά τα μεγάλα έργα επιβάλλεται να υπάρχει μια καλή συνεργασία. Θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν γρήγορα», υπογράμμισε.

Ελάχιστη χωριτικότητα 35.000

Αναφορικά με την χωρητικότητα του γηπέδου σημείωσε ότι θα προκύψει από το business plan, λέγοντας ότι το ελάχιστο όριο είναι οι 35.000 αν και το ΠΔ γίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη χωρητικότητα. «Να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την βέλτιστη χωρητικότητα της Νέας Τούμπας», διαβεβαίωσε. 

Ο κ. Δημογιάννης χαρακτήρισε ως ρεαλιστικό στόχο το νέο γήπεδο να είναι έτοιμο το 2026. «Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, αρκεί όλοι πέραν από την οικογένεια του ΠΑΟΚ που λειτουργεί συντονισμένα πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, να κινηθούν προς αυτό το κομμάτι», σημείωσε,

Αναφορικά με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, ο κ. Μουτσάκης ανέφερε ότι είναι κάτι που αφορά τους πολίτες όλης της Θεσσαλονίκης. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα είναι αξιόλογο. Θα κάνουμε χώρους πρασίνου, αθλοπαιδιών, διασκέδασης, αναψυχής».

Απαντώντας σε ερώτηση της Voria.gr σε σχέση με τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου ανέφερε: «Οι μελέτες θα γίνουν στο σύνολό τους από το μελετητικό σχήμα, καθώς έτσι διασφαλίζεται η ολιστικότητα του πλάνου. Στη συνέχεια οι μελέτες θα δοθούν στον δήμο προς έγκριση, ο δήμος θα τις στείλει στην Περιφέρεια η οποία θα τις εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά όπως έχουν δεσμευτεί και δημόσια και εγγράφως, τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια αυτοί αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση και την εκτέλεση του έργου».

«Δεν συζητάμε με Αυγενάκη»

Για το κρίσιμο θέμα για το που θα αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ όσο θα διαρκεί το χτίσιμο του γηπέδου αλλά και της στέγασης των υπολοίπων ομάδων της οικογένειας του συλλόγου ο κ. Γκαγκάτσης σημείωσε: «Όλοι ξέρετε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο παρελθόν με τη διοίκηση του Καυτανζογλείου και την ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού. Θα έρθει η ώρα που θα συζητήσουμε για αυτό γιατί θα πρέπει να βρεθεί λύση». Τόνισε δε πως ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση με τον νυν υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. «Μπορεί να συζητήσουμε με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όχι όμως με τον κ. Αυγενάκη».

Για το κόστος της νέας Τούμπας, ο κ. Μουτσάκης απάντησε ότι θα μπορεί να το προσδιορίσει εφόσον βγουν τα σχέδια από τους μελετητές, σημειώνοντας ότι βάσει των οικονομικών συγκυριών αυτό θα είναι αυξημένο κατά 30-40% σε σχέση με τουλάχιστον ένα χρόνο πριν. Για τους τρόπους χρηματοδότησης είπε ότι θα εξεταστούν όλες τις πιθανές εναλλακτικές χρηματοδότησης του έργου.

«Εγγυημένη η χρηματοδότηση από Ιβάν Σαββίδη»

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος διευκρίνισε ότι το γήπεδο θα κατασκευαστεί με εγγυημένη χρηματοδότηση από τον Ιβάν Σαββίδη. «Όταν λέμε ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές χρηματοδότησης, εννοούμε ότι λόγω περιβαλλοντικών στοιχείων του γηπέδου μπορούν να αντληθούν κεφάλαια και αυτά προφανώς δεν θα τα αγνοήσουμε. Η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη από τον Ιβάν Σαββίδη, τώρα για τις τεχνικές χρηματοδότησης δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι ακόμη», ανέφερε.