Skip to main content

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων - Τα επόμενα βήματα

Αυτά είναι τα επόμενα στάδια της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μετά την υπογραφή της από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής για την υλοποίηση της συμφωνίας με τα Σκόπια περιέγραψε στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπογράψουν τη συμφωνία, αυτή θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Σκοπίων. 

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας», με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων.

«Με απλά λόγια, εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», σημείωσε.

Τελευταίο βήμα θα είναι η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντας την σε ισχύ, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

«Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.