Skip to main content

To cluster του ΣΕΒΕ, το emporikos.gr και ο... προστάτης των δημάρχων

Ένα φλουρί με... κούριερ για τον Άδωνι, το βιβλίο του Δημήτρη Λακασά, η νέα πλατφόρμα του Εμπορικού Συλλόγου και το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

Καφέ Αριστοτέλους

Καλημέρα σας!

•Σήμερα το καφεδάκι ταιριάζει με την εποχή. Στιγμιαίος ακτύπητος σκέτος σε μεγάλο φλυτζάνι. Αυτό που λέμε καραβίσιος. Με θέα το λιμάνι και τα καράβια που περιμένουν αρόδο.

•Πλοία που θέλουν να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ακόμη περιμένει την οδική και σιδηροδρομική διασύνδεσή του με τους κεντρικούς άξονες της χώρας. Και καλά η οδική σύνδεση προχωράει, αφού ο διαγωνισμός που έκανε η Εγνατία Οδός ολοκληρώνεται και η χρηματοδότηση –περί τα 60.000.000 ευρώ- είναι εξασφαλισμένη, ώστε να υπάρξει ευχερής πρόσβαση τόσο στην ΠΑΘΕ όσο και στην Εγνατία. Οπότε το έργο θα αρχίσει τους επόμενους μήνες και σε δύο μήνες θα είναι έτοιμο. Αλλά στην ΕΡΓΟΣΕ, που έχει αναλάβει τα σιδηροδρομικά έργα, δεν… παίζονται. Το σχέδιο για σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με την κύρια γραμμή –κάτι λιγότερο από 2 χλμ.- παραμένει… ορφανό. Στις μελέτες, ίσως και στις προμελέτες. Τα… παλληκάρια κοντεύουν να τρελάνουν μέχρι και τον υπουργό τους, τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος φημίζεται για την υπομονή του.  

•Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, αλλά συχνά οδηγεί και σε… ανάρμοστες συμπεριφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης σχολιάζουν μεταξύ τους τo στιλάκι τοπικής εταιρείας που το παίζει «παντός πολιτικού καιρού», θέλει να συνεργαστεί με δήμους, ανακατεύεται εκ του αντικειμένου της σε πολλά και ζητάει τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών της. Είναι θέμα χρόνου -λένε οι γνωρίζοντες- η… προστασία την οποία προσπαθούν να πουλήσουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στους δημάρχους να βγει στη δημοσιότητα και να εκθέσει εαυτούς και… αλλήλους. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι δήμαρχοι είναι δεκαετίες στο κουρμπέτι. Τόσο έμπειροι, ώστε να επιβιώνουν παρότι οι εποχές αλλάζουν. Και να αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα εξελίσσονται και οι ξεπερασμένες μέθοδοι δεν περνάνε πια. Αλλά και όσοι είναι νεότεροι όλο και κάποιον από τους παλιούς έχουν από κοντά. Περισσότερα προσεχώς…

•Κρίσιμες είναι αυτές οι μέρες –ίσως και οι ώρες- για το εμπορικό σήμα των μακεδονικών προϊόντων του ΣΕΒΕ, το «Macedonia the great». Όχι τόσο για το ίδιο το σήμα, όσο για το πρόγραμμα προβολής του στο εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα ξεμπλόκαρε το θέμα από την επιτροπή κρατικών ενισχύσεων –κατάλαβαν στην Αθήνα ότι δεν είναι- και, πλέον, θα κατατεθεί η σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ από το υπουργείο Εσωτερικών – υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.  

•Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Μετά από καιρό ξεκινάει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση των μετοχών μιας εταιρείας που εδρεύει στην πόλη. Πρόκειται για την ασφαλιστική Interlife του Γιάννη Βοτσαρίδη, που ήδη διαπραγματεύεται τα τελευταία χρόνια στο Χρηματιστήριο Κύπρου. Καλό ταξίδι.

•Το Μάρτιο θα εκδοθεί από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος» το βιβλίο του Δημήτρη Λακασά (Olympia Electronics – Σύνδεσμος Εξαγωγέων κ.α.) με τίτλο «Άνθρωπος 4.0». Θέμα του βιβλίου, όπως υπαινίσσεται ο τίτλος, είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση και το στοίχημα να εξελίξει τις καταστάσεις και ταυτόχρονα να παραμείνει ανθρωποκεντρική μέσω της σοφής διαχείρισης της γνώσης. Ένα θέμα αιχμής από έναν άνθρωπο που ψάχνει και ψάχνεται διαρκώς. Αναμένουμε…

•Μέχρι το τέλος της εβδομάδας –πιστεύουν στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης- θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα λιανεμπορίου emporikos.gr. Οι λεπτομέρειες που μένει αν διευθετηθούν δεν είναι και τόσο… λεπτομέρειες, αφού αφορούν την οικονομική συμμετοχή των καταστημάτων που θα ενταχθούν. Η διοίκηση του ΕΣΘ επιμένει για τη μικρότερη δυνατή συνδρομή, 180 ευρώ το χρόνο ή 15 ευρώ το μήνα. Οι άνθρωποι που έστησαν και θα τρέξουν την πλατφόρμα υπολογίζουν το λιγότερο 500 συμμετοχές για να βγαίνει η δουλειά, που –μεταξύ άλλων- θα προσφέρει βοήθεια σε όσους δεν ξέρουν από ηλεκτρονικό εμπόριο και 24ωρο call center από την πρώτη ημέρα. Το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει τη διαφορά, εάν στην αρχή δεν υπάρξουν οι 500 συνδρομές, αλλά λιγότερες;  

•Υπάρχει περίπτωση το φλουρί της πίτας παραγωγικού φορέα της Θεσσαλονίκης να έπεσε στο υπουργείο ανάπτυξης και να το έστειλαν με κούριερ στον Άδωνι Γεωργιάδη; Κάτι τέτοια βλέπουν στην Αθήνα και… φρικάρουν.

•Κόσμος πάει κι έρχεται στην Αγροδιατροφική Εξαγωγική Σύμπραξη, το cluster αγροτεχνολογίας και αγροδιατροφής, που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις και φορείς από την Κεντρική Μακεδονία με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Κι όταν λέμε κόσμος εννοούμε μέλη. Μαθαίνουμε πως από την αρχική ομάδα κάποιες επιχειρήσεις αποχώρησαν –ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε- μετά την παρουσίαση του business plan και κάποιες άλλες –από τις πολύ καλές του κλάδου- εντάχθηκαν ή συζητούν να ενταχθούν. Η ομάδα παραμένει ισχυρή και το εγχείρημα καθοριστικό για να δούμε κατά πόσον τα μηνύματα των καιρών (συνεργατικότητα, οικονομίες κλίμακος, συμπληρωματικότητα και τα σχετικά) έχουν περάσει στις επιχειρήσει της περιοχής. Ο Φεβρουάριος (λέγεται ότι) είναι κρίσιμος μήνας.