Skip to main content

Το διαδικτυακό κάλεσμα για άνοιγμα συνόρων που ξεσήκωσε τους πρόσφυγες

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το ψευδές μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν ότι στις 5 Απριλίου η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορα

Πρόσφυγες και μετανάστες από όλη την επικράτεια έχουν ξεσηκωθεί, ακολουθώντας - παρά τις προειδοποιήσεις Αρχών και φορέων - το ψεύτικο διαδικτυακό κάλεσμα, σύμφωνα με το οποίο θα άνοιγαν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τα μηνύματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1, έφταναν στα κινητά προσφύγων και μεταναστών και στη συνέχεια διαδόθηκαν στόμα με στόμα.

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το ψευδές μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να διαδώσουν ότι στις 5 Απριλίου, στις 12:00, η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορα.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

Μέλος της συριακής κοινότητας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό πως κάποιοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα δεχθεί τους πρόσφυγες. Επιπλέον, ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι για το συγκεκριμένο μήνυμα άκουγαν «ψιθύρους» τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσπαθεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί αυτό να έγινε από μέλη κυκλωμάτων διακινητών στην Τουρκία.