Skip to main content

Ζυμώσεις στο ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης: Ποιους είδε ο Λοβέρδος,ποιους χάνει η Γεννηματά

Ο Λοβέρδος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου παρέμεινε επί διήμερο - Ποιους συνάντησε και σε ποιον κύκλο ανθρώπων ποντάρει πολλά για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής το οποίο, εφόσον επικρατήσει, σκοπεύει να το ενσωματώσει στην αρχική πολιτική μήτρα του, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ. Η παρουσίαση είχε, άλλωστε, πολλά παπανδρεϊκά στοιχεία, πέρα από την υπόσχεση για επαναφορά του ονόματος καθώς και του εμβληματικού πράσινου ήλιου. Είχε, για παράδειγμα, Carmina Burana, που παρέπεμπε ευθέως στον ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου, είχε και ως βασικό σύνθημα την "Πράσινη Επανάσταση" που ήταν και παραμένει από τα αγαπημένα μότο του Γιώργου Παπανδρέου.

Την επομένη ο Λοβέρδος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου παρέμεινε επί διήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες η άνοδός του οφειλόταν σε επαγγελματικούς λόγους, ωστόσο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει και κάποιες συναντήσεις με στελέχη του κόμματος. Είδε, για παράδειγμα, τον πρώην βουλευτή της Β' Θεσσαλονίκης και εκ των βασικών στελεχών της πάλαι ποτέ βενιζελικής πτέρυγας, τον Βασίλη Γερανίδη, αλλά και τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019, Χρήστο Παπαστεργίου, όπως και το στέλεχος Χρόνη Μακρίδη. Στο πρόγραμμά του ήταν συναντήσεις και με άλλα στελέχη και πρώην βουλευτές, ενώ σε επόμενη άνοδο θα επιδιώξει να συναντηθεί και με στελέχη της αυτοδιοίκησης, όπως τους δημάρχους Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

Ο Λοβέρδος ποντάρει πολλά στον κύκλο των ανθρώπων της ευρωβουλευτίνας Εύας Καϊλή η οποία μεταπήδησε από το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη σε αυτό του πρώην υπουργού, όπως επίσης και σε ό,τι έχει απομείνει από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου τον οποίο είχε στηρίξει ανοιχτά στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Στο πλευρό του είναι επίσης και κάποια μεσαία στελέχη όπως ο Θανάσης Ακριβόπουλος, η Έλλη Τριανταφυλίδου, ο Στέλιος Τσούλιος κ.ά.

Την ίδια ώρα το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται μάλλον σε αποσύνθεση. Στελέχη τα οποία τη στήριξαν σκληρά στις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2017, τώρα εμφανίζονται αποστασιοποιημένα έως απογοητευμένα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του τέως προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη ο οποίος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της Φώφης το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ του ασκούν αφόρητες πιέσεις να αναλάβει εκ νέου επικεφαλής των υποστηρικτών της στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκείνος τους ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να ασχοληθεί.

Στο πλευρό της Φώφης παραμένει ο Σίμος Δανιηλίδης, παρότι σφόδρα ενοχλημένος από τη συμπεριφορά απέναντί του, από τον στενό κύκλο των στελεχών που την περιστοιχίζουν. Το προεδρικό περιβάλλον έχει απομακρύνει, όπως μαθαίνω και άλλα στελέχη τα οποία θα οδεύσουν προς άλλους υποψηφίους (Λοβέρδο, Ανδρουλάκη) ή θα αποστασιοποιηθούν πλήρως.

Τέλος, κινητικότητα επιδεικνύει και ο Χάρης Καστανίδης. Ο βουλευτής και πρώην υπουργός συνεχίζει τις συναντήσεις με στελέχη του κόμματος, στο γραφείο του, προσπαθώντας να βολιδοσκοπήσει γνώμες και εκτιμήσεις σχετικά με πιθανή δική του υποψηφιότητα για την αρχηγία.