Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προεκλογικά μπερδέματα στις βασιλόπιτες της ΝΔ

Με την πολυδιάσπαση στο δήμο και την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών, μέχρι και οι κοπές βασιλόπιτας απέκτησαν ίντριγκα για τη ΝΔ.

Ένα περιστατικό σε μια κοπή βασιλόπιτας κομματικής οργάνωσης της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και πιθανώς είναι προάγγελος όσων πρόκειται να δούμε σε αυτή την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές, μέχρι τον Μάιο.

Χτες το απόγευμα στην κοπή πίτας της ΔΗΜΤΟ Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης πολλοί πολιτευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι και στελέχη της ΝΔ θέλησαν να πάρουν το λόγο για να πουν δυο κουβέντες από μικροφώνου. Άλλωστε, οι χαιρετισμοί σε τέτοιες εκδηλώσεις συνηθίζονται, ειδικά από τους επικεφαλής των κομματικών οργάνων, τους βουλευτές, τυχόν δημάρχους και σε καιρό εκλογών και τους υποψήφιους.

Αυτή τη φορά όμως, με την πολυδιάσπαση του κεντροδεξιού χώρου σε επίπεδο παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο Θεσσαλονίκης, τα πράγματα μπλέχτηκαν. Η αιτία ήταν η κοινή παρουσία των υποψηφίων δημάρχων Νίκου Ταχιάου και Γιώργου Ορφανού.

Οι πληροφορίες λένε (και αυτό συζητείται στα νεοδημοκρατικά πηγαδάκια) ότι ο κ. Ορφανός ζήτησε και ο ίδιος να πάρει το λόγο και να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό, γεγονός που αδυνατούσαν να διαχειριστούν οι διοργανωτές, δεδομένου ότι η επίσημη «γαλάζια» υποψηφιότητα είναι ο κ. Ταχιάος.

Ο τελευταίος επρόκειτο άλλωστε προγραμματισμένα να απευθύνει το δικό του χαιρετισμό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Τάσου Σπηλιόπουλου, μίλησαν μόνον όσοι είχαν προγραμματιστεί.

Ο κ. Σπηλιόπουλος μάλιστα φέρεται να είπε ότι η απόφαση για τη στήριξη του Νίκου Ταχιάου από τη ΝΔ έγινε μέσα από ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, την οποία όλοι οφείλουν να σεβαστούν.

Τελικά χαιρέτισαν την εκδήλωση μόνο ο κ. Σπηλιόπουλος, ο κ. Ταχιάος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανατολικού Τομέα, Θόδωρος Μητράκας, η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος, Σοφία Σαφαρίκα και πολιτευτές, όχι όμως και ο κ. Ορφανός.

Το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα ζήτημα και στις πολλές βασιλόπιτες που ακολουθούν, όπως και σε πολλές «γαλάζιες» εκδηλώσεις μέχρι τις εκλογές, όχι μόνο για τους υποψήφιους δημάρχους από την κεντροδεξιά, αλλά και για υποψήφιους βουλευτές και συμβούλους. Οπότε προφανώς θα πρέπει να γίνει μια συνολική διαχείριση για το ποιος έχει... δικαίωμα λόγου και να αποφευχθούν γκρίνιες.

Κι αν αυτό φαντάζει πολύ απλό, δεν είναι, αν σκεφτεί κάποιος ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται σε λίγο καιρό και για τις εθνικές εκλογές στο «γαλάζιο» στρατόπεδο κινδυνεύουν να δημιουργηθούν υποψήφιοι πολλών ταχυτήτων.

Για παράδειγμα εφόσον ανακοινωθούν οι 30 γυναίκες υποψήφιες βουλευτίνες (έχει προαναγγελθεί) και οι υποψήφιοι βουλευτές από το μητρώο στελεχών (έχει επίσης προαναγγελθεί), θα φτάσουμε σε σημείο να παίρνουν το λόγο νυν βουλευτές και ανακοινωμένοι επισήμως υποψήφιοι, ενώ οι επίδοξοι υποψήφιοι θα πρέπει να μένουν στο περιθώριο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον εσωτερικό ανταγωνισμό και για το κυνήγι του σταυρού. Οι δυσαρέσκειες παραμονεύουν...