Skip to main content

Το δίκτυο Natura 2000, τα νησιά του Αιγαίου και η Τουρκία

Οι τουρκικές πράξεις που απαντούν στην ελληνική θεωρία, η συνάντηση Τραμπ - Κιμ και οι φωτογραφίες του Κοτζιά δίπλα στη σημαία του Κοσσυφοπεδίου.

Κάποιος πολιτικός θεώρησε ότι αποτελεί ατράνταχτο επιχείρημα υπέρ των ελληνικών απόψεων, ότι νησιά του Αιγαίου που επιβουλεύεται η Τουρκία, προστατεύονται εξ εαυτού, επειδή ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Άρα, επειδή τα αναγνωρίζει η Ευρώπη ως ελληνικά και υπό την προστασία της, οι Τούρκοι θα πάψουν να τα διεκδικούν.

Πείσθηκε και ο Παυλόπουλος ότι θα "ταπώσει" τους Τούρκους και χρησιμοποίησε το επιχείρημα. Οι Τούρκοι απάντησαν στην ελληνική επιχειρηματολογία του δικτύου Natura 2000, κάνοντας σεφτέ στις υπερπτήσεις για τον μήνα Ιούνιο, όπου τετράδα τουρκικών F-16 πραγματοποίησε συνολικά 7 υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Μαυριά, Λέβιθα, Κίναρο και Αγαθονήσι.

Δηλαδή, στα σοβαρά πίστευαν οι πολιτικοί μας, ότι τους Τούρκους θα τους εμπόδιζε το δίκτυο Natura; Τόσο "καλά" μελέτησαν την τουρκική συμπεριφορά; Ποια διεθνή συμφωνία κρατά τους Τούρκους στην Κύπρο, ποια συμφωνία τους επέτρεψε να καταλάβουν εδάφη της Συρίας, ποια συμφωνία τήρησαν κάνοντας λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές;

Όλα αυτά είναι παραμυθάκια, για να δικαιολογήσουν την αδυναμία στην οποία κατάντησαν το κράτος, γαντζωμένοι από την καρέκλα της εξουσίας, να μη απαντά με αξιοπρέπεια στα συνεχή ραπίσματα των Τούρκων, ακόμη και τώρα που ο τουρκικός στρατός έχει παύσει να είναι αξιόμαχος.

Το γνωρίζει αυτό ο Ν. Κοτζιάς; Και αν το γνωρίζει σε ποια ενέργεια προέβη; Ο τηλεοπτικός σταθμός "Star", με ρεπορτάζ του, επιτέθηκε ανοιχτά στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα καταγγέλλοντας ότι κλέβει οικόπεδα στη Χιμάρα από τους Έλληνες, για να χτίσει ένα πολυτελές θέρετρο. Μάλιστα, η τηλεόραση αναφέρει ότι κλέβουν τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας.

Στη συμφωνία που θέλει να κλείσει κι αυτήν ο Ν. Κοτζιάς, προβλέπεται να επιστραφούν τα κλεμμένα; Ή ό,τι κλέψανε, κλέψανε;

Την εκτός ελέγχου δράση των αντεξουσιαστών και κουκουλοφόρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντί τους καυτηριάζει ο Αρκας σε σκίτσο. Πρωταγωνιστεί ένας άνδρας ο οποίος σχολιάζει την απουσία δράσης απέναντι στα προστατευόμενα "παιδιά": «Πάτε καλά ρε; Αν χτυπήσουμε τους μπάχαλους, με τι θα κάνουμε αντιπολίτευση αύριο;»

Ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ δήλωσε: «Τις προάλλες μιλώντας με πολίτες μας, ένας μας είπε πως «Πραγματικά εμπιστευόμαστε τόσο πολύ το κόμμα ΑΚΡ, που αν ο κύριος Πρόεδρος βγει και πει πως θα κάνει δρόμο με 4 λωρίδες στο φεγγάρι, εμείς θα τον πιστέψουμε». Τόσο ψηλά πια έχει φτάσει τον πήχη...

Και στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι οπαδοί, που τους είπαν ότι θα βαράνε τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές, και το πίστεψαν. Άλλωστε, για την επίτευξη της ελληνοτουρκικής φιλίας, απαιτούνται τα ίδια μυαλά κι εδώ κι εκεί.

Προσέξτε την ποιότητα της εξωτερικής πολιτικής μας. Κατά τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, το ερώτημα είναι αν στις επίσημες φωτογραφίες θα υπάρχουν οι σημαίες και των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ και η Β. Κορέα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και η εμφάνιση της βορειοκορεατικής σημαίας δίπλα στην αμερικανική θα συνιστούσε αναγνώριση της χώρας από την Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ο Κοτζιάς φωτογραφήθηκε δίπλα στη σημαία του. Και συνομίλησε με κυβερνητικούς ενός κράτους, που για εμάς δεν υπάρχει. Νομίζω πως έγινε αντιληπτό πως δεν θέλει να στενοχωρεί τους Αμερικανούς, αλλά δεν πρέπει και να ωφελεί την Ελλάδα;