Skip to main content

Μετρό: Το δύσκολο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου

Με δυσκολία αλλά μπορούν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και οι εργασίες ως το τέλος του 2023 - Βήμα βήμα πηγαίνουν οι εμπλεκόμενοι

Αγώνα δρόμου καλείται να κάνει πλέον η «Αττικό Μετρό ΑΕ» και η κυβέρνηση για να προλάβει να παραδώσει ολοκληρωμένο το μετρό Θεσσαλονίκης (και τον σταθμό Βενιζέλου) έστω ως το τέλος του 2023.

Μπορεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να έλυσε τα χέρια τους και να άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιολογικών ευρημάτων, ωστόσο ο περίπου ένας χρόνος που χάθηκε στις δικαστικές περιπέτειες, δύσκολα θα αναπληρωθεί στο μεσοδιάστημα προκειμένου να είναι σε λειτουργία το μετρό ως το τέλος του 2023.

Το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά πιεστικό για όλους τους εμπλεκόμενους. Η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ θα διαβιβαστεί τις αμέσως επόμενες μέρες στην «Αττικό Μετρό ΑΕ». Η εταιρία στη συνέχεια θα υποβάλει τη μελέτη για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων για έγκριση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Λογικά αυτές οι διαδικασίες θα είναι σχεδόν άμεσες, ενώ σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στην οποία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι που αντιδρούν στην κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της απόσπασης και επανατοποθέτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει προετοιμασία, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, έστω και με προσωρινή διαταγή.

Με την έγκριση της μελέτης θα αρχίσει άμεσα η υλοποίησή της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αμέσως μετά αρχίζει η απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Εργασία που αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές στη Voria.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη έχει ετοιμαστεί ο ειδικός χώρος για την υποδοχή και φύλαξη των αρχαιοτήτων, αλλά και για τη συντήρησή τους για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν εκτός του σταθμού Βενιζέλου και μέχρι την επανατοποθέτησή τους.

Ο χώρος αυτός δεν είναι τελικά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (όπου έτσι κι αλλιώς αρχίζουν από Σεπτέμβριο οι εργασίες ανάπλασης), αλλά στον ίδιο χώρο όπου μεταφέρθηκαν τα ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καλοχωρίου. Εκεί έχει διαμορφωθεί ο ειδικός χώρος για να μεταφερθούν τα ευρήματα μετά την απόσπασή τους από τον σταθμό Βενιζέλου, ενώ έχει προσδιοριστεί και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα φροντίζει τα ευρήματα από άποψη συντήρησης και διατήρησης σε καλή κατάσταση, ώστε να είναι έτοιμα για επανατοποθέτηση όταν ολοκληρωθούν τα κατασκευαστικά έργα στο σταθμό Βενιζέλου.

Το διάστημα των τριών έως τεσσάρων μηνών για την απόσπαση του συνόλου των αρχαιοτήτων από τον συγκεκριμένο σταθμό θεωρείται εύλογο και ικανό για να ολοκληρωθεί αυτή η κρίσιμη φάση, χωρίς να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στον αρχαιολογικό θησαυρό που ήρθε στο φως με την ανασκαφή.

Μετά την απομάκρυνση των αρχαιολογικών ευρημάτων θα γίνει νέα ανασκαφή, αυτή τη φορά στα κατώτερα στρώματα και μόνον αφού τελειώσουν και αυτές οι αρχαιολογικές εργασίες θα αρχίσουν τα κατασκευαστικά του σταθμού Βενιζέλου.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για όλες αυτές τις διαδικασίες δείχνει ότι το στοίχημα της ολοκλήρωσης του σταθμού και της έναρξης λειτουργίας του μετρό της Θεσσαλονίκης με δυσκολία μπορεί να βγει έως το τέλος του 2023. Παρότι, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι έστω και με πίεση, έστω και με επιτάχυνση των εργασιών, το ορόσημο του 2023 δεν πρέπει και δεν θα χαθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι πηγαίνουν βήμα – βήμα και για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και για να είναι συνεπείς ως προς το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση.