Skip to main content

Η γαλάζια μάχη στη Β' Θεσσαλονίκης και το δώρο Χαρδαλιά στον Τζιτζικώστα

Η επιστροφη Χαρδαλιά, στην Αυτοδιοίκηση, το δύσκολο παζλ των γαλάζιων υποψηφιοτήτων στη Β' Θεσσαλονίκης και το νέο ρεύμα ιδεών στον ΣΥΡΙΖΑ

-Κάποια στιγμή θα επιστρέψω στην Αυτοδιοίκηση, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι καλωσόρισαν την πρόθεση του κ. Χαρδαλιά να μεταπηδήσει εκ νέου στην Αυτοδιοίκηση, δεν ξέρουμε αν ισχύει το ίδιο και για τους αυτοδιοικητικούς της Αττικής... Ο κ. Χαρδαλιάς δεν είναι άγνωστο ότι βλέπει το πολιτικό του μέλλον όχι στην πρωτοβάθμια, αλλά στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, οπότε δεν είναι λίγοι εκείνοι που έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ο υφυπουργός βάζει πλώρη για την Περιφέρεια Αττικής το 2023. Αν και το «κάποια στιγμή» δεν είναι καθόλου δεσμευτικό...

-Μια μάσκα με το σήμα «Επιχείρηση Ελευθερία» χάρισε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην πρόσφατη σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφέρεια. Το σήμα στη μάσκα είναι διακριτικό και τη φορούν πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να δώσουν έμφαση στο μήνυμα του καθολικού εμβολιασμού, που θεωρούν ότι θα απελευθερώσει την κοινωνία από την πανδημία. Ο περιφερειάρχης πάντως δείχνει φυσιολογικά μέχρι σήμερα την προτίμησή του στη μάσκα με το λογότυπο της Περιφέρειας και στις Ν95.

-Το παζλ των γαλάζιων υποψηφιοτήτων για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι από τα πλέον δύσκολα ειδικά στη Β' Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των ψήφων που θα απαιτηθεί από τους συμμετέχοντες είναι πολύ μεγάλος και ο πήχης έχει ανεβεί σε δυσθεώρητα ύψη. Όμως τα σενάρια παίρνουν και δίνουν. Εφόσον οι τρεις εκλεγμένοι βουλευτές (Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος) αποφασίσουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι και σε αυτούς προστεθεί και ο Φάνης Παπάς που επίσης στις τελευταίες εκλογές πήρε πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων, τότε λογικά η συμμετοχή οποιουδήποτε έχει βλέψεις για είσοδο στο κοινοβούλιο φαντάζει αποτρεπτική. Δεν ισχύει αυτό όμως στην περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Γιουτίκα, ο οποίος έχει μεγάλη δυναμική και δικούς του πυρήνες σε όλη τη Β' Θεσσαλονίκης. Αυτή η πεντάδα –εφόσον κάποιοι δεν αποσυρθούν γιατί πολλά ακούγονται...- θεωρείται «άσπαστη» και το μόνο που θα παιχτεί στις επόμενες εκλογές είναι η σειρά εκλογής τους και βέβαια ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει η ΝΔ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Προμηνύεται μια από τις πιο σκληρές εκλογικές μάχες που έχουμε δει εκεί, με την εκλογή στη Βουλή να κρίνεται πάνω από το όριο των 20.000 ή ακόμη και 25.000 ψήφων.

-Δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης της Α' και ο Σωκράτης Φάμελλος της Β', φέρονται να συμμετέχουν στη νέα «κίνηση» ΡΕΝΕ. Η οποία δεν θέλει να γίνει τάση (τις θεωρεί άλλωστε ξεπερασμένες, ειδικά όταν παίρνουν χαρακτηριστικά ομάδας). Η ΡΕΝΕ λέει «όχι» στις διεργασίες των ομάδων και των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών, που φέρνουν ομαδοποιήσεις και διαχωρισμούς. «Φεύγουμε από αυτή τη λογική. Ρεύμα ιδεών είναι η ΡΕΝΕ», μας λένε οι μυημένοι. Ο κ. Φάμελλος εξάλλου έκανε ξεκάθαρο το διακύβευμα, όπως το βλέπει ο ίδιος, στην πρώτη πανελλαδική συνάντηση της ΡΕΝΕ, όπου η εισήγησή του ήταν υπέρ της διαμόρφωσης ενός ρεύματος ιδεών μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να οδηγήσει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Φάμελλος, πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινωνική πλειοψηφία που να θέλει αλλαγή. Χρειάζεται συμμαχίες μέσα στην κοινωνία. Δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί και... περιφράξεις. Η ΡΕΝΕ είναι υπό διαμόρφωση και η σχετική συζήτηση είναι ανοιχτή.