Skip to main content

Β. Ελλάδα: Το εφετείο αθώωσε πρώην εργαζόμενο του ΕΟΤ με πλαστό πτυχίο

Ο 45χρονος, πατέρας τριών παιδιών από επαρχιακή πόλη στη Βόρεια Ελλάδα, προσελήφθη το 2007 στον ΕΟΤ έχοντας αλλάξει τον βαθμό του πτυχίου.

Μια νέα περίπτωση, όπως αυτή της καθαρίστριας με το πλαστό απολυτήριο από τον Βόλο, έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, αυτή τη φορά όμως με αίσια έκβαση για τον κατηγορούμενο.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε αθώος ένας πρώην εργαζόμενος σε γραφεία του ΕΟΤ σε επαρχιακή πόλη της Μακεδονίας, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για κακουργηματικής μορφής πλαστογραφία κατά του Δημοσίου και για κακουργηματικής μορφής απάτη εις βάρος του Δημοσίου.

Ο 45χρονος άντρας, πατέρας τριών παιδιών, το 2007 προσελήφθη στον ΕΟΤ έχοντας αλλάξει τον βαθμό του πτυχίου που ήταν 6,40 με το βαθμό 8,40. Μετέπειτα όμως στο πλαίσιο ελέγχου γνησιότητας των τίτλων σπουδών στο Δημόσιο Τομέα, το 2014,  διαπιστώθηκε ότι ο βαθμός του πτυχίου του ήταν αλλαγμένος. Ο 45χρονος απολύθηκε αμέσως και ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του. Με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο άντρας κατηγορούνταν ότι τέλεσε κακουργηματικής μορφής πλαστογραφία κατά του Δημοσίου, με σκοπό την προσπόριση οικονομικού οφέλους άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ σε βάρος του Δημοσίου, δεδομένου ότι οι μισθοί που είχε λάβει από το Δημόσιο όλα τα χρόνια που υπηρέτησε σ’ αυτό υπερβαιναν τις 162.000 ευρω. Κατηγορούνταν επίσης ότι τέλεσε κακουργηματικής μορφής απάτη εις βάρος του Δημοσίου, καθώς έπεισε το Δημόσιο για το διορισμό του μέσω παράστασης ψευδών με σκοπό την προσπόριση περιουσιακού οφέλους κι αντίστοιχης ζημίας στο  Ν.Π.Δ.Δ..

Η υπόθεση δικάστηκε στις 10 Μαΐου στο Ε΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με τον 45χρονο να εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Δρα Βίκτωρα Τσιλώνη και τον δικηγόρο Αθηνών Νικόλαο Ρισβά.

Ο 45χρονος κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της πλαστογραφίας καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση, μολονότι τέλεσε πλαστογραφία διά της παραποίησης του βαθμού του πτυχίου του, η νόθευση του πτυχίου αυτή ήταν αναμφιβόλως πλημμέλημα, το οποίο και παραγράφηκε ήδη από το 2012.

Επίσης κρίθηκε αθώος και για την τέλεση της κακουργηματικής απάτης γιατί η Προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν έθετε ως προϋπόθεση το συγκεκριμένο βαθμό αλλά την ιδιότητα του πτυχιούχου σχολής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ιδιότητα την οποία πράγματι διέθετε ο κατηγορούμενος. Επομένως, βάσει της απόφασης, η απαιτούμενη  βλάβη ξένης περιουσίας δεν πληρείτο κατά καμία έννοια, δεδομένου ότι δεν επήλθε βλάβη στο Δημόσιο, αφού ο κατηγορούμενος παρείχε όντως με την εργασία του ισάξια αντιπαροχή για τον μισθό, που του καταβάλλονταν.

«Το Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έλαβε μετά από μια πολύωρη διαδικασία την ορθή νομικά αλλά και ηθικά απόφαση. Γιατί είναι αδιανόητο να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές για πλημμεληματικές πλαστογραφίες, οι οποίες έχουν συνήθως παραγραφεί, τη στιγμή μάλιστα που το Δημόσιο δεν υπέστη καμία βλάβη, αφού καρπώθηκε εργασία ισάξιας αντιπαροχής. Συνεπώς η αθώωση σε μια παρόμοια-πανομοιότυπη υπόθεση με αυτή της διάσημης υπόθεσης «της καθαρίστριας» άργησε μια μέρα, αλλά τελικά συνέβη. Κι έτσι ο κατηγορούμενος, οποίος ταλαιπωρήθηκε ποικιλοτρόπως για πολλά χρόνια μετά την απόλυσή του από το Δημόσιο, μπορεί να επιστρέψει ελεύθερος στη γυναίκα και τα παιδιά του», δήλωσε ο δικηγόρος της δικηγορικής εταιρίας Newlaw Δρ Βίκτωρ Τσιλώνης.