Skip to main content

Μάρκου: Το Ελ Ντοράντο της Ελλάδας είναι η φύση της

Η χώρα μας είναι ευνοημένη «φύσει και θέσει», διαθέτει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα προς αξιοποίηση και ανάπτυξη. Γράφει η Κατερίνα Μάρκου

της Κατερίνας Μάρκου

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλα και πιο ευδιάκριτη η αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρατηρείται από την εξαφάνιση ειδών, αύξηση θερμοκρασίας, εξάντληση φυσικών πόρων, μόλυνση περιβάλλοντος, επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η ευρωπαϊκή ένωση προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταπολεμήσει και να περιορίσει τις κλιματικές αλλαγές, συναντάμε αρκετές συνθήκες οι οποίες έχουν υπογραφεί με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας λόγω του ότι είναι ευνοημένη ''φύσει και θέσει'', διαθέτει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα προς αξιοποίηση και ανάπτυξη, με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, πλούσιο υπέδαφος, βιοποικιλότητα, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν τόπο συγκριτικού πλεονεκτήματος για την πράσινη ανάπτυξη, τόσο για την εσωτερική οικονομική ανάπτυξη όσο και την διεθνή ανταγωνιστικότητα. Με τις φυσικές ομορφιές, τα εκτεταμένα και πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα δάση, τα ορεινά τοπία, περιοχές Natura, όλα αυτά σε συνδυασμό με τον πλούσιο θαλάσσιο χώρο, μεγάλα λιμάια, το ήπιο κλίμα που τις καθιστούν πλούσιες περιβαλλοντικά. Με δασικές εκτάσεις και αρδευόμενες καλλιέργειες, πλούσια γεωρθερμία, και μεγάλη γεωργική γη. Ταυτόχρονα, λόγω της πλούσιας και πυκνής βλάστησης, στο φυσικό περιβάλλον των δύο αυτών περιφερειών καταφέρνει να επιβιώσει ένας σημαντικός πληθυσμός πανίδας όπως θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.

Οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί. Οι αυτοδιοικήσεις Α & Β βαθμού, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, πανεπιστήμια. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια εναλλακτικής μορφής οικονομικής δραστηριότητα, η οποία θα στηρίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και στη ποιότητα ζωής.

Σκοπός είναι να αντιληφθεί ο πολίτης την ευθύνη που φέρει για την ποιότητα του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής του. Με στόχο την μείωση της ενέργειας, την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, τη διάθεση στην αγορά πράσινων παραδοσιάκων προϊόντων, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και προοπτική στους νέους να μείνουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν, με τη συμμόρφωση βέβαια των επιχειρήσεων σε διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Με απλά λόγια, παραγωγή βιολογικών προϊόντων με πιο υγιεινά τρόφιμα με ονομασία προέλευσης, λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, καθαρότερη ενέργεια, ανάπτυξη και χρησιμοποίηση ήπιων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινες κατασκευές, ανακαινισμένα σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία, ανακύκλωση, καλύτερες - εναλλακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, εμπόριο πράσινων προϊόντων, φιλικότερα προς το περιβάλλον και τα καταστήματα μας. Έτσι οι περιφέρειες μπορούν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες εμπειρίες μοναδικές να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, να γευτούν την παραδοσιακή τοπική κουζίνα. Μέχρι τώρα το ελληνικό τουριστικό προϊόν πωλείται φθηνά, η γαστρονομία είναι πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι. Τουρισμός δεν είναι μόνο η ενοικιαση δωματίων αλλά να μπορείς να κρατήσεις τον ταξιδιώτη στην πόλη σου, να απολαύσει τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, να αποκτήσει νέες γαστρονομικες εμπειρίες, να έρθει σε επαφή με την φύση και δραστηριότητες όπως η ιππασία, πεζοπορία σε μονοπάτια, ανάβαση, ιαματικά λουτρα, ράφτινκ..., να γνωρίσει τεχνικές που με την πάροδο του χρόνου χάνονται ( αργυροχρυσοχοϊα), να ζήσει την αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσων κ.α.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας στην χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα περιβαλλοντικές πολιτικές και κίνητρα. Η Θράκη και η Μακεδονία ερημόνουν, ο πληθυσμός μειώνεται. Οι επιχειρήσεις διστάζουν σε νέες επενδύσεις, δεν υπάρχει χρηματοδότηση , ενώ πολλές είναι αυτές που αγωνίζονται να παραμείνουν ανοιχτές και η μετάβαση θα είναι δύσκολη χωρίς παρότρινση και χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην απέναντι όχθη οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για την εργασία και τα εισοδήματα τους. Η πράσινη επιχειρηματικότα είναι ευκαιρία για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της τόνωσης της οικονομίας. Όσο το κόστος ενέργειας θα μεγαλώνει και οι φυσικοί πόροι θα εξαντλούνται, τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για τις πράσινες λύσεις.

Καθοριστικό ρόλο έχουν οι τράπεζες, προωθώντας τα ιδιωτικά κεφάλαια σε << πράσινες επενδύσεις >> αλλά και το νέο ΕΣΠΑ ( π.χ αυτή την περίοδο υπάρχει πρόγραμμα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις 60εκ ).

Το υπουργείο περιβάλλοντος το αμέσως επόμενο διάστημα θα απορροφήσει το 37% των πόρων , των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ταμείο ανάκαμψης. Στον προγραμματισμό του είναι κρίσιμες παρεμβάσεις απο την εξοικονόμιση ενέργειας, ηλεκτροκίνιση, διαχείριση αποβλήτων, προστασία βιοποικιλότητας κ.α

Η Μακεδονία και η Θράκη πρέπει να θέσουν υψηλούς στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιωσιμότητα κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται απο τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα που τη διέπουν, απο την ανθρώπινη αλυσίδα, τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών και την εργασιακή κατάσταση. Στη προκειμενη περιπτωση τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, πρέπει να γίνει συνεχής και εκτεταμένη ενημέρωση απο τους δήμους και τις περιφέρειες στους πολίτες – κάθε είδους επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ απο τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχή όλων τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν ισότιμα σε όλους και όχι σε λίγους κολλητούς και ημετέρους. Φύση και περιβάλλον αν προστατευτούν και αξιοποιηθούν έξυπνα και υπάρξει εθνική στρατιγική, οι πολίτες θα βάλουν χρήματα στις τσέπες τους, οι νέοι θα παρμείνουν στις πόλεις και στα χωριά τους, οι περιφέριες μας θα γίνουν τουριστικός προορισμός δίνοντας νεές προπτικές για όλους και το κράτος θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί απο τους φόρους.