Skip to main content

Το ΕΛΚ για τις φυσικές καταστροφές

Την προώθηση ψηφίσματος που αφορά τις φυσικές καταστροφές αυτό το καλοκαίρι στη Νότια Ευρώπη αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την προώθηση ψηφίσματος που αφορά τις φυσικές καταστροφές αυτό το καλοκαίρι στη Νότια Ευρώπη αποφάσισε  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το ψήφισμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ καλεί την Επιτροπή να κινητοποιήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση το Ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ (EUSF) για την ενίσχυση των θυμάτων των φυσικών καταστροφών αυτού του καλοκαιριού. Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές και το βαθύ σεβασμό στους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τα σωστικά συνεργεία που πάλεψαν σκληρά για να αντιμετωπίσουν  τις πυρκαγιές, να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες και να περιορίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές αυτού του καλοκαιριού.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι το καλοκαίρι του 2009 χαρακτηρίστηκε από καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη και την πρόκληση τεράστιων υλικών και περιβαλλοντικών ζημιών. Η Νότια Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις πυρκαγιές, οι οποίες καίνε  πάνω από 400.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων το χρόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι ολοένα συχνότερες δασικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, αποκτούν διασυνοριακή διάσταση εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία μπορούν να εξαπλωθούν από την αρχική εστία τους και τη δυνατότητά να αλλάξουν ξαφνικά κατεύθυνση, γεγονός που απαιτεί   άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης. 

Μιλώντας εκ μέρους της ΝΔ ο ευρωβουλευτής κ. Σκυλακάκης ζήτησε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τόνισε ότι η Νότια Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη: "Οι κλιματικές αλλαγές είναι προδιαγεγραμμένες. Οι σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις τους ωστόσο, επιδεινώνονται εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ υπογραμμίζει στο ψήφισμα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ικανότητας πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη, και ασκεί πίεση στην Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να λάβει μέτρα αλληλεγγύης  για τις χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει τη συμβολή του Κέντρου Πληροφόρησης και Παρακολούθησης στο πλαίσιο του κοινοτικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση της παροχής και του συντονισμού της βοήθειας στη διάρκεια των έκτακτων αναγκών.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ ζητά ακόμη την επείγουσα σύσταση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Επιπλέον ζητά από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσει στην επανάληψη  της διαδικασίας αναθεώρησης του Κανονισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρότερου οργάνου, ικανού να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και των κλιματικών αλλαγών.