Skip to main content

Το έμμεσο μήνυμα Τραμπ σε Τσίπρα και η ημιμάθεια των πολιτικών μας

Η έξοδος στις αγορές, το μεταπτυχιακό του Τσίπρα, η σχέση του νέου Προέδρου της Αλβανίας με τον Έντι Ράμα και το πλήγμα για τη Δυτική Μακεδονία.

Έγινε και η έξοδος της κυβέρνησης στις αγορές για ομόλογα. Να δούμε πότε θα γίνει και έξοδος των πολιτών στην αγορά για καταναλωτικά αγαθά. Αναρωτιέμαι πάντως, αν αισθάνονται κάποια ενοχή για όσα κατηγορούσαν την κυβέρνηση του 2014, και κάνουν τώρα τα ίδια, αλλά με πολύ χειρότερες συνθήκες.

Πώς δικαιολογούν άραγε αυτές τις αντιφάσεις; Είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν φανταζόταν την ύπαρξη τόσων δυσκολιών στην διακυβέρνηση. Αν είπε αλήθεια, γιατί ένας ημιμαθής πολιτικός πάσχισε με πάθος και αθέμιτα μέσα να ανατρέψει μια κατάσταση που ήταν καλύτερη από ό,τι η σημερινή; Στην πλάτη του λαού θέλησε να κάνει μεταπτυχιακό; Ας πήγαινε στην Βενεζουέλα.

Ομάδα αντιδραστικών έφθασαν μέχρι την είσοδο της Βουλής, ανενόχλητοι από την Αστυνομία του Τόσκα. Έριξαν προκηρύξεις, την επομένη φορά κάποιοι άλλοι μπορεί να ρίξουν βόμβες. Η τοποθέτηση σε καίριες θέσεις αλλά με συνθήκες "χαβαλέ", των δικών μας παιδιών, οδηγεί και θα οδηγεί σε πολλά παρόμοια περιστατικά.

Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, και από τις πρώτες δηλώσεις του ήταν η υιοθέτηση των θέσεων του τυχοδιωκτικού κόμματος των Τσάμηδων. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Πάνω στους Τσάμηδες στήνονται πολιτικές καριέρες στην Αλβανία, και με το αζημίωτο μάλιστα, από τα μπαχτσίσια του Ερντογάν.

Όμως, το αξιοσημείωτο γεγονός, που σχολιάζεται στην Αλβανία και που δείχνει ύπαρξη προβλημάτων στην αλβανική πολιτική σκηνή, είναι η αγνόηση του Ιλίρ Μέτα στον Έντι Ράμα. Μετά την τελετή λήξης της ορκωμοσίας, ο νέος Πρόεδρος χαιρέτισε τους υπουργούς και τους βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου, ενώ προσπέρασε τον Έντι Ράμα που δεν αντάλλαξαν έστω και μια τυπική χειραψία, ενώ με τον Σαλί Μπερίσα είχαν εγκάρδιο χαιρετισμό.

Έμμεσο μήνυμα στον Τσίπρα και τους άλλους σοβιετικούς συντρόφους του, έστειλε ο Τραμπ. Στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση της Ουκρανίας επικαλούμενος "τις ουκρανικές προσπάθειες να σαμποταριστεί η προεκλογική εκστρατεία" του ιδίου και υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο "εργαζόταν αθόρυβα για να προωθήσει την Κλίντον".

Ο ερασιτεχνισμός και η ημιμάθεια των πολιτικών μας, φαίνεται από την δήλωση του Α. Τσίπρα, που κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στην προοπτική εκλογής του Τραμπ, είπε δημόσια: «Θεός φυλάξει», αν βγει ο Τραμπ. Έχουν απορία στο Μαξίμου γιατί δεν προσκλήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον, αλλ’ ούτε έγινε ένα τηλεφώνημα;

Κι αυτό ζημιώνει την Ελλάδα, βέβαια. Όπως και η άλλη εξυπνάδα, να βρεθεί ο πρωθυπουργός, μόνος Δυτικός μαζί με τριτοκοσμικούς περιθωριακούς ηγέτες, στην Κούβα, στην κηδεία του Κάστρο, για την οποία Κούβα ούτε που θέλει να ακούσει ο Τραμπ. Πόσο στοιχίζουν -και θα στοιχίσουν- όλα αυτά στην Ελλάδα; Ούτε η Κούβα, ούτε η Βενεζουέλα, ούτε ο μπαμπάς του Ν. Παππά θα σταθούν εμπόδιο στους Τούρκους στο Αιγαίο ή στα ενεργειακά.

Σε 51 κορυφαία στελέχη του VMRO-DPMNE, του κόμματος του Γκρούεφσκι έγινε κατάσχεση των διαβατηρίων. Το μέτρο επιβλήθηκε προληπτικά μετά από αίτημα του Γραφείου της Ειδικού Εισαγγελέως που ερευνά τις χαρακτηριζόμενες ως κακουργηματικές πράξεις της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι.

Πλήγμα για την Δυτική Μακεδονία. Θα χάσουμε 51 οικογένειες που δεν μπορούν να παραθερίσουν εδώ. Πού θα κάνουν μπάνια οι άνθρωποι, στην Αχρίδα; Εκεί πλένουν και τα γαϊδούρια τους (σοβαρά το λέω, ιδίως όμμασι, που λένε).