Skip to main content

Το εντυπωσιακό αντίο στον Σόιμπλε - Η πρώτη ημέρα στη Βουλή

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πλέον ο πρόεδρος της 19ης γερμανικής Βουλής - Δεν πρέπει να «δερνόμαστε» φραστικά εδώ μέσα, τόνισε.

Με έναν εντυπωσιακό τρόπο αποχαιρέτισαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σχημάτισαν με τα σώματα τους ένα τεράστιο 0, που σηματοδοτεί τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που πέτυχε για τη Γερμανία ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Bundestag, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:  501 ψήφοι υπέρ του Σόιμπλε, 173 καταψήφισαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών και 30 αποχές.

Ο κ. Σόιμπλε είναι πλέον ο πρόεδρος της 19ης γερμανικής Βουλής..

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Bundestag, στην οποία συμμετέχουν 709 βουλευτές - αριθμός ρεκόρ- το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών θα αναλάβει τη ηνία της ομοσπονδιακής Βουλής και θα βρεθεί αντιμέτωπο με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD κατόπιν ψηψοφορίας.

Ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα σημάδεψε την έναρξη της ομιλίας του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού. Την ώρα που ο Σόιμπλε ξεκίνησε να μιλάει, το μικρόφωνο ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να μην τον ακούει κανείς στην αίθουσα.

«Πρέπει να πατήσω μόνος μου το κουμπί;» αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε δυναμώνοντας τη φωνή του: «Κάθε αρχή και δύσκολη. Ας ξαναρχίσουμε, λοιπόν, από την αρχή». Ακούστηκαν δυνατά γέλια και στη συνέχεια πήρε τον λόγο:

«Αποδέχομαι την εκλογή μου», τόνισε και ευχαρίστησε τον προκάτοχό του στο αξίωμα Νόμπερτ Λάμερτ, τονίζοντας ότι επί δώδεκα συναπτά έτη «ήταν ένας εξαιρετικός πρόεδρος της γερμανικής Βουλής».

«Στη Βουλή χτυπά η καρδιά της Δημοκρατίας μας και χαίρομαι για τη συνεργασία μου μαζί σας. Είμαι ένας παθιασμένος κοινοβουλευτικός άνδρας», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Σόιμπλε: Δεν πρέπει να «δερνόμαστε» φραστικά εδώ μέσα

Ο νέος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ κάλεσε τα μέλη της να συμπεριφέρονται με σεβασμό ο ένας στον άλλο. Στην κοινωνία γίνεται πολύς λόγος για αξιοπρέπεια, είπε. Το θέμα είναι «να δείχνουμε σεβασμό ο ένας στον άλλο, να μη χρησιμοποιούμε κάθε ευκαιρία για προσωπικές επιθέσεις. Να έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά σε αυτά που λένε οι άλλοι. Να είμαστε δίκαιοι -100% δικαιοσύνη δεν υπάρχει, αλλά να είμαστε δίκαιοι. Ο τρόπος με τον οποίο συνδιαλεγόμαστε μπορεί να είναι πρότυπο για τον δημόσιο διάλογο», επεσήμανε.