Skip to main content

Εμπειρία 5G από τη Wind στην 84η ΔΕΘ: Ασύλληπτες ταχύτητες στα κινητά

H Wind έφερε στη ΔΕΘ το 5G που αποτελεί την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας πιο γρήγορες από ποτέ ταχύτητες

Σε ρυθμούς 5G κινείται φέτος η 84η ΔΕΘ η οποία μέσω της Wind δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να καταλάβουν την απίστευτη ταχύτητα ίντερνετ που φέρνουν τα δίκτυα νέας τεχνολογίας.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο μέρος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια όπου εγκαταστάθηκαν πιλοτικά τα δίκτυα 5G της Wind.

Στο εντυπωσιακό περίπτερο που έχει στήσει ανάμεσα σε δεκάδες ελληνικές start ups, η Wind κάνει speed tests τα οποία δείχνουν σε μια οθόνη υπολογιστή τις ασύλληπτες ταχύτητες του δικτύου.

Τα κινητά 4G πιάνουν περίπου ταχύτητες 100 Mbps, την ώρα που σε ένα οικιακό δίκτυο η ταχύτητα δεν ξεπερνάει τα 30-50 Mbps, ενώ στα 5G κινητά η ταχύτητα εκτοξεύετε στα 1,5 gbps, δηλαδή 15 φορές μεγαλύτερη από ότι στα 4G.

Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η ταχύτητα αυτή αρκεί να δοκιμάσει να κατεβάσει ένα επεισόδιο από την αγαπημένη του σειρά στο Netflix. Ένα επεισόδιο 47 λεπτών κατεβαίνει σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα ενώ μια ολόκληρη season που ξεπερνάει σε μέγεθος το 1,5 GB θα έχει κατέβει στη συσκευή σου σε περίπου 2,5 με 3 λεπτά.

Οι ταχύτητες αυτές θα αλλάξουν όχι μόνο την καθημερινή χρήση του διαδικτύου αλλά και την τεχνολογία ευρύτερα καθώς θα βοηθήσουν στην εξέλιξη επιστημών και τεχνικών όπως η τηλεϊατρική με την πραγματοποίηση εξ αποστάσεως χειρουργικών επεμβάσεων αλλά και της αυτόματης οδήγησης.

Οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να δουν από κοντά και να βιώσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G τηλεφώνων στην Ελλάδα μέσα από το δίκτυο της Wind, σημείωσε μιλώντας στη voria.gr ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Wind Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης. Όπως τόνισε, το νέο δίκτυο σταδιακά θα μπει στη ζωή μας από το 2021, αρχικά στις μεγάλες πόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς. Συγκεκριμένα, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025, που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.