Skip to main content

Το επίδομα 800 ευρώ ζητούν εργάτες/εργατοτεχνίτες του υπ. Πολιτισμού

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας ένωσης θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να λάβουν οι εν λόγω ειδικότητες το επίδομα.

Να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ οι εργάτες/εργατοτεχνίτες που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητεί η Ένωση Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «οι ειδικότητες αυτές, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, ασφαλίζονται με το πακέτο κάλυψης 822, λόγω της εξαρτημένης εργασίας με το φορέα απασχόλησης, και συνεπώς δεν προβλέπεται να λαμβάνουν δωρόσημο από το ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, λαμβάνουν κανονικά το εποχικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΠΥΠΠΟ:

Ως  ΕΝΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Ε.Ε.Π.ΥΠ.ΠΟ.), που ανήκουμε στη δύναμη της ΓΣΕΕ, θεωρούμε ότι η ρύθμιση για καταβολή επιδόματος 800€ των ειδικών κατηγοριών, όσον αφορά στην ειδικότητα των οικοδόμων είναι ελλιπής. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν προβλεφθεί οι περιπτώσεις των εργατών/εργατοτεχνιτών, που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι ειδικότητες αυτές, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, ασφαλίζονται με το πακέτο κάλυψης 822, λόγω της εξαρτημένης εργασίας με το φορέα απασχόλησης, και συνεπώς δεν προβλέπεται να λαμβάνουν δωρόσημο από το ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, λαμβάνουν κανονικά το εποχικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Ως Ε.Ε.Π.ΥΠ.ΠΟ. θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε οι ειδικότητες αυτές, να λάβουν το έκτακτο επίδομα των 800€. Δεν θα πρέπει να αμελούμε ότι οι εν λόγω ειδικότητες αφορούν εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, απασχολούνται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ασφαλίζονται με το πακέτο κάλυψης 822 και ανήκουν σε σωματεία, που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ.

Προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τη δυνατότητα λήψης του επιδόματος των 800€, οι προϋποθέσεις θα πρέπει να είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι που έλαβαν το ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019.

2. Εργαζόμενοι που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι από 01-01-2020 έως 30-04-2020.

Επισημαίνουμε ότι όσον αφορά το δωρόσημο από το ΙΚΑ για το Πάσχα του 2020, η λήψη του οποίου τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος των 800€ στους οικοδόμους, θα πρέπει να αφαιρεθεί για τους οικοδόμους/εργατοτεχνίτες, που απασχολούνται στο Υπουργείο Πολιτισμού, διότι εκ του ασφαλιστικού πακέτου κάλυψης (κωδ. 822) οι εργαζόμενοι αυτοί δεν το λαμβάνουν.