Skip to main content

Από την απόσχιση του Κοσόβου στην Κοσοβοποίηση της Θράκης

Πώς θα αρνηθούμε στους τουρκόφρονες δύο νομών της Θράκης, να αποσχιστούν, όταν το δικαίωμα το αναγνωρίζουμε στους Κοσοβάρους;

Η χθεσινή είδηση που δημοσίευσε η Voria.gr είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκάνια, με επίκεντρο αυτήν την φορά την διαμάχη Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, και μόνον την έλευση ειρήνης δεν προμηνύει.

Ενώ γίνονται συχνές συναντήσεις, με εντατικές συζητήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών, και με αντικείμενο την αλλαγή συνόρων, δι’ ανταλλαγής εδαφών, προοπτική που υποβοηθείται, αμέσως ή εμμέσως, από την Δύση, διαπιστώνεται ότι οι διαφορές που χωρίζουν Αλβανούς και Σέρβους δεν μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα.

Οι Κοσοβάροι, με αιφνιδιαστική κίνηση κατέλαβαν τη λίμνη Γκάζιβοντε(φωτογραφία), στα σύνορα, η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων. Για το Κόσοβο η λίμνη έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού, ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό "Obilic" κοντά στην Πρίστινα.

Ομολογώ, πως η αντίδραση της Σερβίας με ξένισε, θεωρώντας την υποτονική, ενώ θα περίμενε κάποιος άμεση αντίδραση, πριν η κατοχή της λίμνης από τους Κοσοβάρους οριστικοποιηθεί. Επί πλέον, οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό του σερβικού στρατού, μονάδες του οποίου στρατοπεδεύουν πλησίον. Η έλλειψη άμεσης αντίδρασης, μου δημιουργούν την αίσθηση -ως ων φύσει και θέσει καχύποπτος- να μη αποκλείσω ούτε την περίπτωση προσυνεννόησης των δύο πλευρών ενόψει της ανταλλαγής εδαφών, ούτε βεβαίως την επέμβαση της Δύσης που απέτρεψε ένοπλη σύγκρουση, όπως ακριβώς συνέβη και μ’ εμάς στα Ίμια. Υποστηρίζω πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις αν η επιβουλή δεν αντιμετωπιστεί δυναμικώς αμέσως, χάνεται το παιχνίδι, με την βεβαία παρέμβαση των ισχυρών, που επιθυμούν παγίωση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται.

Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό το κλίμα, που δεν είναι έκτακτο, και θα επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό μ’ αυτήν ή άλλη μορφή,έρχεται μια είδηση από τα αλβανικά Μέσα, που αναδημοσιεύουν μια ανάρτηση ενός μέλους του "Δημοκρατικού Κόμματος" του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο φαίνεται πως έχει κάποιες εσωτερικές πληροφορίες, επειδή είναι ενθουσιώδης και εκφράζει πλήρη βεβαιότητα:

«Θαυμάσια, η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου - την πιο συμπαθητική δημοκρατία στον κόσμο. Η Ελλάδα θα διδάξει για μια φορά ακόμη στα δημοκρατικά κράτη στην Ευρώπη (που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο) τι σημαίνει να είσαι δημοκράτης. Συγχαρητήρια».

Πρόκειται ασφαλώς για ανεπιβεβαίωτη πληροφορία. Όμως δίνει την αφορμή να θυμηθούμε ότι οι ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ν. Κοτζιά, δείχνουν ότι προς τα εκεί κατατείνουν. Οι δε πιέσεις προς την Ελλάδα να προβεί στην αναγνώριση de juro του Κοσσυφοπεδίου ως κρατικής οντότητας, είναι πολλές, και έχουν σχέση και με τις συστάσεις να παραδώσουμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας στους Σκοπιανούς, επειδή μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται σφόδρα στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι και η Ρωσία.

Να υπενθυμίσω, ότι η απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, εκ μέρους των Δυτικών, μετά τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, είχε ανησυχήσει μόνον δύο κόμματα στην Ελλάδα που εκφράστηκαν δημόσια. Τον ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ. Η δε Α. Παπαρήγα, είχε επιτυχώς θέσει τα δάχτυλα επί τον τύπο των ήλων, κάνοντας λόγο πως αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, να αναμένει και την Κοσοβοποίηση της Θράκης.

Τότε, με σειρά σημειωμάτων μου σε ημερήσια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, υπεστήριζα, πως αν γίνει δεκτή η απόσχιση τμήματος κράτους, επειδή το απαιτεί η πλειοψηφία των κατοίκων που ζουν στο συγκεκριμένο τμήμα, τότε ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου, για αποσχιστικά κινήματα σε πληθώρα κρατών, φυσικά και στην Ελλάδα. Πώς θα αρνηθούμε στους τουρκόφρονες δύο νομών της Θράκης, όπου αποτελούν πλειοψηφία του πληθυσμού, να αποσχιστούν, όταν αυτό το δικαίωμα το αναγνωρίζουμε στους Κοσοβάρους; Και αν πει κάποιος, ότι πρόκειται για δημοκρατικές διαδικασίες και αναγνώριση του αυτοπροσδιορισμού, τότε πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί και την δημοκρατική επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας, της Ν. Οσετίας, της Αμπχαζίας, της Υπερδνειστερίας, αλλά και της Καταλονίας.

Φοβούμαι, πως η Ελλάδα θα συρθεί πάλι με προθυμία σε μια ενέργεια που θα την βλάψει. Ήδη, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, έχει αναγνωρίσει de facto ως κράτος το Κοσσυφοπέδιο, από την στιγμή που το επισκέπτεται επισήμως συνομιλών με τον Πρόεδρό του και υπουργούς. Ενώ δεν αναγνωρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος, αναγνωρίζουμε τον Θάτσι ως Πρόεδρο κράτους. Τίνος κράτους;

Υ.Γ. Τελευταία πληροφορία, βάσεις της επίσημης ενημέρωσης, φέρει την παρουσία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στην λίμνη, σύμφωνα με πηγές του Κοσόβου, για να διασφαλίσουν την επίσκεψη του προέδρου, Χάσιμ Θάτσι, στην περιοχή. Οι Σέρβοι, ωστόσο, διατηρούν το καθεστώς υψίστης ετοιμότητας στις ένοπλες δυνάμεις μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ανεξαρτήτως, του τι συνέβη πράγματι, η ουσία του ανωτέρω σημειώματος δεν αλλάζει.