Skip to main content

Το έπος του 40 ζωντανεύει μέσα από τη συλλογή του Κ. Γκιουλέκα (φωτο)

Xιλιάδες κειμήλια από εμπόλεμες περιόδους, όπως στολές, επιστολές και εφημερίδες απαρτίζουν τη συλλογή του βουλευτή. Πρόκειται για ένα έργο ζωής.

«Έλληνες εις τα όπλα! Ήρχισαν σήμερον αι εχθροπραξίαι». Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ασύρματος» το πρωί της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου, 1940.

Το κιτρινισμένο φύλλο της εφημερίδας και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του σε κάνουν να φανταστείς πόσα ανυπόμονα χέρια έτρεξαν να την αρπάξουν εκείνη την ημέρα πριν από 78 ακριβώς χρόνια.

Το απόκομμα της εφημερίδας είναι ένα μόνο από τα χιλιάδες κειμήλια της προσωπικής συλλογής του βουλευή της ΝΔ, Κώστα Γκιουλέκα, η οποία σε ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο στις δύσκολες εμπόλεμες περιόδους που γνώρισε η χώρα όπως την Επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 - 1913, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, το Έπος του 1940 – 1941 και την Κατοχή.

Ο Κώστας Γκιουλέκας συλλέγει κειμήλια για περίπου 35 χρόνια με προσήλωση και επιμονή ξεκινώντας ήδη από τη νεανική του ηλικία. Ο βουλευτής έχει με κόπο συγκεντρώσει το πολύτιμο αυτό υλικό που προέρχεται από γνωστές και άγνωστες οικογένειες Ελλήνων σε διάφορες γωνιές της χώρας.

Xιλιάδες εφημερίδες από εμπόλεμες περιόδους, περίπου 650 στρατιωτικές στολές, διαταγές και επιστολές από την πρώτη γραμμή, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες και όπλα είναι κάποια από όσα απαρτίζουν την προσωπική συλλογή του βουλευτής, που αποτελεί ένα έργο ζωής για τον ίδιο.

Από τα εκατοντάδες κομμάτια της συλλογής ξεχωρίζουν μια διαταγή διάτρητη από την σφαίρα που σκότωσε τον ήρωα Λοχαγό Γεώργιο Μιχαλάκη, ο οποίος την συνέταξε και την έφερε μαζί του, οι στολές του Αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου, και άλλων πρωταγωνιστών του 1940, όπως του Βάσου Βραχνού, του Νίκου Παπαϊωάννου, του Γιώργου Διαμαντόπουλου, του Σωκράτη Δημάρατου και άλλων, μια ματωμένη χλαίνη, το πρωτόκολλο παραδόσεως της χώρας που υπέγραψε ο Τσολάκογλου με τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής τον Απρίλιο του 1941, αντικείμενα που βρέθηκαν θαμμένα μαζί με τους Έλληνες μαχητές που έπεσαν στα πεδία της τιμής, προσωπικά αντικείμενα, πορτρέτα και φωτογραφίες της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο, της ηρωίδας της Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη και πολλά άλλα.

«Μια συλλογή που ξεκίνησε εδώ και περισσότερο από 35 χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, σε μια προσπάθεια να διασωθούν όλα εκείνα τα άψυχα αντικείμενα που κάποτε έπαιρναν ψυχή, γίνονταν φωτιά στα χέρια των Ελλήνων αγωνιστών, στις δύσκολες περιόδους, κατά τις οποίες δοκιμαζόταν η πατρίδα μας, τότε που εκείνοι αγωνίζονταν για την εθνική τιμή, την εθνική αξιοπρέπεια», τονίζει ο κ. Γκιουλέκας μιλώντας για αυτή τη μεγάλη του προσπάθεια.

Όπως επισήμανε, τα κειμήλια αυτά δεν είναι δικά του αλλά ανήκουν στον ελληνικό λαό, στο Έθνος, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας. «Εγώ απλώς προσπάθησα και προσπαθώ να τα συγκεντρώσω, να τα συλλέξω. Ξεκινώντας από μικρό παιδί, από το μετάλλιο του παππού μου που πολέμησε στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους», συνέχισε.

Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής αυτής βρήκε στέγη στο φυσικό της χώρο, το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών), όπου την παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και εκτίθεται μονίμως στην κεντρική αίθουσα, με τίτλο: «Έτσι Πολεμήσαμε το 1940-‘41».

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τον Οκτώβριο του 2005 και από τότε την έχουν επισκεφτεί χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες αλλά και ξένοι ενώ η σύλλογη αυτή εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα ευρήματα.

Ο βουλευτής εκφράζει τη χαρά του για τη φιλοξενάι μέρους της συλλογής στο Μουσείο, λέγοντας πως εκεί μπορούν να την επισκέπτονται και οι μεγαλύτεροι για να θυμούνται, αλλά, κυρίως, οι νεότεροι για να μαθαίνουν πως πήγαμε κάποτε ως Έλληνες, με το χαμόγελο στα χείλη, σ’ εκείνο τον Πόλεμο, τον
Οκτώβριο του 1940. «Αυτό το σκοπό, εξάλλου, έχει μια τέτοια συλλογή: Να διδάσκει, να φέρνει στο νου μνήμες και παραστάσεις, να βοηθά τον επισκέπτη να κάνει ένα οδοιπορικό μέσα στο χρόνο και την ιστορία. Γι’ αυτό τον λόγο προσπαθώ να συγκεντρώσω "τα πειστήρια, τα τεκμήρια της ιστορία". Αυτός για μένα είναι σκοπός ζωής», σημείωσε.