Skip to main content

Το Εργαστήρι της Ειρήνης: Ζυμαρικά Θεσσαλονίκης από σπίτι για… σπίτι

Η οικογενειακή εταιρεία, ιδέα της ακτινολόγου Ειρήνης Γρηγοριάδου, διαθέτει 30 κωδικούς - Εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Αγγλία και Φιλανδία

«Ζυμαρικά από σπίτι για… σπίτι» είναι το μότο του. Άλλωστε, «To Εργαστήρι της Ειρήνης» (Mama Irene), στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, βασίστηκε από την πρώτη στιγμή στην αγαπημένη συνήθεια της Ειρήνης Γρηγοριάδου, γιατρού-ακτινολόγου, να φτιάχνει χειροποίητα ζυμαρικά για την οικογένειά της, με φυσικά υλικά. Σήμερα, η μικρή αυτή οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε από το χωριό Καστανάς της Θεσσαλονίκης και το παλιό παντοπωλείο του παππού Χρήστου, διαθέτει περισσότερους από 30 κωδικούς παραδοσιακών προϊόντων πολυτελείας και στέλνει τα ζυμαρικά της σε Γερμανία, Βέλγιο, Τσεχία, Αγγλία και Φινλανδία. Μάλιστα, αυτό τον καιρό ανοίγει πανιά και για Σουηδία και Δανία.

Στο «Εργαστήρι της Ειρήνης» εμπλέκονται τρεις γενιές. Η γιαγιά Άννα, μητέρα της Ειρήνης, η Ειρήνη και η κόρη της, η 32χρονη Χριστίνα Κοτοπούλου, η οποία, με σπουδές μάνατζμεντ, είναι και αυτή που «τρέχει» σήμερα την επιχείρηση, μαζί με τον επιπλοποιό σύζυγό της, Κώστα Μαχαιρά.   

Τα  ζυμαρικά της εταιρίας είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά, περιέχουν φρέσκα λαχανικά, δεν διαθέτουν τεχνητά αρώματα, συντηρητικά, σκόνες ούτε πρόσθετο αλάτι, ενώ σχεδόν όλα είναι νηστίσιμα και κατάλληλα για Vegan και χορτοφάγους. Ακόμα και το γιαούρτι στον ξινό τραχανά της εταιρείας είναι δικής της παραγωγής. Άλλωστε, η εμπειρία της μαμάς Ειρήνης στα νοσοκομεία της δίδαξε από νωρίς πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για την υγεία.

Αυτή την περίοδο «Το Εργαστήρι της Ειρήνης» ετοιμάζεται για ένα συνολικό rebranding και μια μεγάλη ανανέωση, ώστε τα προϊόντα του να γίνουν ακόμα πιο εξαγώγιμα, αλλά και να προστεθούν νέες κατηγορίες. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται η επωνυμία «Mama Irene» να βγει μπροστά.

Από το παντοπωλείο του παππού

Αν και «Το Εργαστήρι της Ειρήνης» ξεκίνησε το 2009, ήδη από το 1987 η μαμά Ειρήνη, με τη βοήθεια της μητέρας της Άννας, είχε αρχίσει να φτιάχνει χειροποίητα ζυμαρικά στο σπίτι σε μια προσπάθεια να προσφέρει στην οικογένειά της φυσικά και ποιοτικά τρόφιμα. Η κόρη της Χριστίνα μάλιστα θυμάται τις χυλοπίτες, τον τραχανά και τα ραβιόλια να στεγνώνουν απλωμένα παντού μέσα στο σπίτι όσο μεγάλωνε.

Το 2009 κι ενώ η μαμά Ειρήνη ήταν ακόμα ενεργή ακτινολόγος, πήρε την απόφαση να μετατρέψει το επί δεκαετίες παντοπωλείο του πατέρα της στον Καστανά σε εργαστήρι ζυμαρικών. Εκεί άρχισαν τα πρώτα δειλά βήματα και απέκτησαν υπόσταση τα πρώτα προϊόντα, με βασικά χαρακτηριστικά την απουσία πρόσθετου αλατιού, συντηρητικών και χρωστικών ουσιών και τη χρήση φυσικών υλικών και φρέσκων λαχανικών.

Το 2016, με τη ζήτηση για τα προϊόντα να αυξάνεται, το «Εργαστήρι της Ειρήνης» αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη σε έναν μεγαλύτερο χώρο, όπου πλέον παράγει περί τους 3 τόνους ζυμαρικών τον μήνα.

Τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της ήταν η αιτία που τα ζυμαρικά βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση σε οικογένειες με παιδιά και κέρδισαν κυρίως τις μαμάδες. Μάλιστα, αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον  οδήγησε την εταιρία στη δημιουργία ξεχωριστής παιδικής σειράς. «Άλλωστε, οι πρώτοι δοκιμαστές των ζυμαρικών και οι πιο αυστηροί κριτές είναι τα παιδιά μας. Ο τρίχρονος γιος μου τρελαίνεται γι’ αυτά» λέει στη Voria.gr η Χριστίνα Κοτοπούλου.