Skip to main content

Χαλκιδική: Το έθιμο του κανταριού ξαναζωντανεύει στην Αρναία (φωτο)

Το υπαίθριο ζύγισμα για να φανεί ποιος τήρησε πιο πιστά τη νηστεία της Σαρακοστής επιστρέφει μετά από δύο χρόνια απουσίας σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα

Από ένα υπαίθριο, ιδιαίτερο ζύγισμα, που έχει ως στόχο να εξακριβώσει τις πιθανές διατροφικές ατασθαλίες της Σαρακοστής, θα περάσουν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της Αρναίας στην κεντρική της πλατεία, στο πλαίσιο της αναβίωσης του εθίμου του κανταριού ή αλλιώς του ζυγίσματος του Άη Γιώργη. Πρόκειται για ένα έθιμο που αναβιώνει από την Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας εδώ και δεκαετίες, το οποίο αποτελεί μια ευκαιρία για τον κόσμο της περιοχής να συναντηθεί, να γελάσει, να ανταλλάξει πειράγματα, κι όλα αυτά διατηρώντας την παράδοση και τα έθιμά της.

Φέτος μάλιστα όλοι στην Αρναία το περιμένουν με πολλή ανυπομονησία, αφού τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε εξαιτίας της πανδημίας.



Το έθιμο του κανταριού πραγματοποιείται στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, που όταν πέφτει πριν από το Πάσχα, μετατίθεται για τη δεύτερη μέρα, όπως φέτος. Έχει δε ως εξής: Μετά τη λειτουργία του Αγίου Γεωργίου, συγκεντρώνονται όλοι στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, την πλατεία Αριστοτέλους, όπου σε έναν υπεραιωνόβιο πλάτανο έχει κρεμαστεί μια ζυγαριά με βαρίδιο, το λεγόμενο καντάρι. Η ζυγαριά αυτή μπορεί να ζυγίσει άτομα έως 110 κιλών, οπότε για βαρύτερους χρησιμοποιείται η πλάστιγγα, στην οποία μπορεί κανείς να ανέβει επάνω. Τα κιλά που θα φανούν είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση θεωρούνται αδιάψευστος μάρτυρας για το ποιος τήρησε πιο πιστά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μάλιστα, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας έχει προσθέσει και μια ακόμα πινελιά στο έθιμο, καθιερώνοντας τρία βραβεία, που δεν είναι άλλα από τρεις κατσαρόλες. Ο τρίτος στη σειρά κατάταξης, που είναι ο βαρύτερος, παίρνει τη μικρότερη κατσαρόλα, ώστε να μην μπορεί να μαγειρέψει πολύ φαγητό και στο επόμενο ζύγισμα να είναι ελαφρύτερος, ο δεύτερος τη μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και ο πρώτος, που είναι ο ελαφρύτερος, τη μεγαλύτερη κατσαρόλα, ώστε να φάει περισσότερο και του χρόνου να μπορεί να… ανταγωνιστεί τους βαρύτερους. Πάνω από 100 άτομα ζυγίζονται κάθε φορά, ενώ συνήθως ο πρώτος νικητής είναι γυναίκα. Ο βαρύτερος που ζυγίστηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν 130 κιλά και ο ελαφρύτερος 50. Μάλιστα, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρναίας κρατά αρχείο από το 2017, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει ανατρέξει σε αυτό για να δει πόσο πάχυνε από χρονιά σε χρονιά.



Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο έθιμο του κανταριού, ενώ έχει καθιερωθεί κι ένα ξεχωριστό ζύγισμα για τα παιδιά, όπου το έπαθλο είναι μια γαλατιέρα. Μάλιστα, το καντάρι γίνεται πόλος έλξης και για τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, που τυχαίνει να βρίσκονται στην Αρναία τις ημέρες του Πάσχα.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσουμε, κρατώντας παράλληλα και το έθιμο. Μαζευόμαστε, γελάμε και διατηρούμε τις αναμνήσεις από το παρελθόν ζωντανές, μένοντας πιστοί στις παραδόσεις μας» λέει στη Voria ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρναίας και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Αγαπητός Κιάτος. Ο ίδιος, αν και μόλις 32 ετών, δείχνει μια ιδιαίτερη αγάπη για την αναβίωση των εθίμων του τόπου του, γι’ αυτό και επιδιώκει να συμμετέχουν σε αυτά όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι άνθρωποι. «Θέλουμε οι νέοι να αγκαλιάζουν τα έθιμα και την παράδοσή μας, που μόνο έτσι θα μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου» εξηγεί.