Skip to main content

Το εθνικό μας ψωμί και η φανέλα στον πρωθυπουργό - Η Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας στην 86η ΔΕΘ

Η Παρθένα Παστραφίδου επιθυμεί να ξανασυστήσει στους Έλληνες το ψωμί της πινακωτής και να δει στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ το εθνικό μας ψωμί.

«Μια ιστορία 3.000 χρόνων γραμμένη σε ζυμάρι είναι η Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια η Παρθένα Παστραφίδου, η δημιουργός και πρόεδρος της η πρώτης Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας εξηγεί τον λόγο για τον οποίο ασχολήθηκε τόσο πολύ με το ψωμί και την προβολή του και έφτασε να δωρίσει και ένα παραδοσιακό ψωμί της ομάδας στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με αυτά τα λόγια υποδέχεται επίσης και τους επισκέπτες στο περίπτερο στην 86η ΔΕΘ για να μάθει στους Θεσσαλονικείς τι είναι το ψωμί της πινακωτής.

Η ομάδα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 2012 στην Artozyma στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακούστηκε περισσότερο στο ευρύ κοινό το προηγούμενο Σάββατο όταν τα μέλη της δώρισαν μία φανέλα με το όνομα του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη μαζί με ένα ψωμί της πινακωτής, το «εθνικό μας ψωμί», όπως θέλει να λέει η κ. Παστραφίδου. Λίγες ημέρες αργότερα, δώρισαν αντίστοιχη φανέλα και στον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Έχοντας μεγαλώσει και σπουδάσει στο εξωτερικό έβλεπα συνεχώς στην Ελλάδα ψωμιά από τη Γαλλία και την Ιταλία στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά κανένα ελληνικό στα ράφια των αντίστοιχων γαλλικών ή ιταλικών. Τότε αποφάσισα πως αυτό πρέπει να αλλάξει», ανέφερε η ίδια που αποτελεί την εμπνεύστρια της ομάδας. Όπως συνεχίζει, η ομάδα ξεκίνησε από το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού με στόχο να αναδείξει εθνική ομάδα, καθώς αντίστοιχες ομάδες υπήρχαν σε χώρες του εξωτερικού, αλλά καμία στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δίνει βάση στη γαστρονομία εν γένει αλλά δεν στέκεται στο ψωμί αυτό καθεαυτό που είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν της παράδοσής μας. Έτσι θέλησα να δημιουργήσω μία ομάδα που αν και Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και εδώ επιθυμώ να παραμείνει».

Έτσι και συστάθηκε μία ομάδα που αποτελείται από οκτώ μέλη από την Κρήτη, τη Λευκάδα, την Πελοπόννησο, τη Θράκη και τη Μακεδονία, όλοι επαγγελματίες αρτοποιοί με μεράκι και αγάπη για το ψωμί.

Η ομάδα κάνει προσπάθειες να αναδείξει το ψωμί της πινακωτής ως εθνικό ψωμί που είναι συνυφασμένο με το αγιορείτικο ψωμί καθώς το ζυμώνουν οι μοναχοί στο Άγιον Όρος. Αλλά όπως λέει η κ. Παστραφίδου το συγκεκριμένο ψωμί είναι αυτό που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, προζυμένιο αργής ωρίμανσης, ενώ το όνομά του το πήρε από το σκεύος στο οποίο φτιαχνόταν. «Με πονάει σαν Ελληνίδα που δεν βλέπω ελληνικό ψωμί στα ράφια αλλά είμαι σίγουρη ότι θα το δω, το έχω βάλει στόχο», λέει η ίδια.

Οι επισκέπτες της 86ης ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά την Ομάδα που βρίσκεται απέναντι από το περίπτερο 16 και να γνωρίσουν την Παρθένα Παστραφίδου, αλλά και την κόρη της Ιωάννα που ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις και τη γραμματειακή υποστήριξη και είναι συνεχώς στο πλευρό της μητέρας της. «Ο κόσμος περνάει και μας ζητάει να δοκιμάσουν τα προϊόντα, ενώ μας ρωτάει αν μπορεί να τα αγοράσει, γεγονός που μας χαροποιεί γιατί σημαίνει πως του αρέσουν», σημειώνει.

Η κ. Παστραφίδου αναλύοντας τους στόχους της ομάδας στέκεται αρκετά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι (Coupe Du Monde De La Boulangerie) που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2024. Οι...προπονήσεις γίνονται διαδικτυακά και η ομάδα αποτελείται από τρεις κύριους και τρεις βοηθούς, τους οποίους προπονεί ο coach που ζει στη Γαλλία. «Θα λάβουμε συμμετοχή και θα φέρουμε εις πέρας ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα».

«Για πρώτη φορά δίνουμε βήμα στη νέα γενιά, για να έχουν αυτά τα παιδιά την ευκαιρία που τους αξίζει και να βιώσουν από κοντά αυτή την εμπειρία», καταλήγει.