Skip to main content

Το ΕΒΕΘ «υιοθετεί» το 2017 το σχολείο που το ίδιο έκτισε το 1924!

Στις 26 Ιανουαρίου παραδίδεται επισήμως, ως προσφορά του Επιμελητηρίου, η νέα αίθουσα υπολογιστών του 100ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης

Η ιστορία δεν είναι απλώς συναρπαστική. Είναι στην κυριολεξία συγκλονιστική, διότι αφορά ένα σημαντικό θέμα που αν και έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις, συνήθως περνάει στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας. Είναι μια ιστορία προσφοράς, που ξεκίνησε πριν από 90 χρόνια και αναβιώνει στις μέρες μας. Συνδέεται, δε, με πρόσφυγες και τη δυνατότητα των προσφυγόπουλων να πάνε στο σχολείο, ένα θέμα που είναι και πάλι στις μέρες μας τραγικά επίκαιρο.

Τη διετία 1924 – 1925 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προχώρησε με δικές του δαπάνες, στην ανέγερση προσφυγικού οικισμού στην Τούμπα, της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας αλλά και σχολικού κτιρίου για τις ανάγκες των παιδιών της περιοχής, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά τότε ως το 20ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το κτίριο που σήμερα στεγάζει το 100ο δημοτικό σχολείο της πόλης, αφού στο μεσοδιάστημα είχε μετονομαστεί αρχικά σε 24ο και αργότερα σε 25ο δημοτικό.

Έχουν περάσει 93 χρόνια από την ανέγερση του σχολείου και τώρα –με τη συμπλήρωση του πρώτου αιώνα δράσης του ΕΒΕΘ στην ελεύθερη Θεσσαλονίκη- το Επιμελητήριο «υιοθετεί» εκ νέου το σχολείο που το ίδιο έκτισε για να φοιτήσουν τα παιδιά των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Έτσι αποφάσισε να εξοπλίσει πλήρως την αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών του σχολείου, με 13 σταθερούς και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς και έναν διαδραστικό πίνακα, που συνοδεύεται από επίτοιχο προβολέα, γεγονός που εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για τους μαθητές. Τα επίσημα εγκαίνια της αίθουσας «Αθανάσιος Μακρής», που πήρε το όνομα της προς τιμήν του προέδρου που είχε το ΕΒΕΘ το 1924, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 6 το απόγευμα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος οι μαθητές θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την προσφορά αυτή, καθώς θα μπορέσουν να μετουσιώσουν σε εφαρμοσμένη γνώση, αυτά που τους μαθαίνουν οι δάσκαλοί τους. Κι αυτό διότι το μάθημα της πληροφορικής, αλλά και άλλα μαθήματα στα οποία αξιοποιείται η πληροφορική, με την νέα εξοπλισμένη αίθουσα αποκτούν το εργαστήριο εφαρμογής των θεωρητικών γνώσεων.  

Προσφορά ενός αιώνα

Η νέα αυτή πρωτοβουλία του ΕΒΕΘ υπογραμμίζει –ενδεχομένως και θυμίζει- την προσφορά ενός Οργανισμού, που τα τελευταία 100 χρόνια προσφέρει όχι μόνο στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα της πόλης, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι κινήσεις του ΕΒΕΘ στον τομέα της εκπαίδευσης και το πολιτισμού. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, το Επιμελητήριο υποστήριξε ενεργά τη δημιουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την ίδρυση της τεχνικής σχολής «Ευκλείδης», της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής, νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συνέβαλε, επίσης, με όλες του τις δυνάμεις στην ίδρυση της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τη διεύρυνση των σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την ανοικοδόμηση του ερειπωμένου από την πυρκαγιά του 1917 ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, καθώς και τις πρώτες ανασκαφές του καθηγητή Ρωμαίου στη Βεργίνα.