Skip to main content

Το «φάντασμα» της υπόθεσης Γεωργίου επιστρέφει για την κυβέρνηση

Μπορεί στην Αθήνα να νομίζουν ότι το θέμα θα ξεχαστεί, όμως όσοι ξέρουν πως λειτουργεί το κονκλάβιο της Κομισιόν, συμφωνούν ότι η χώρα έμπλεξε...

Κι όμως, αυτή η υπόθεση Γεωργίου δεν έχει τελειώσει. Η καταδίκη του έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και μπορεί στην Αθήνα να νομίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα ξεχαστεί, όμως όσοι ξέρουν πως λειτουργεί το κονκλάβιο της Κομισιόν, μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η χώρα έμπλεξε.

Απόδειξη; Στο πρώτο άτυπο Eurogroup της νέας σεζόν, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα, το «φάντασμα» θα επιστρέψει. Βεβαίως, η Αθήνα έχει φροντίσει να τσεκάρει την ατζέντα και με ικανοποίηση έχει διαπιστώσει ότι το Brexit θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνόδου των υπουργών Οικονομικών.

Όμως, υπολογίζουν χωρίς τον «ξενοδόχο», ο οποίος εν προκειμένω είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Όπως πληροφορείται ο «Τειρεσίας», από τις συνήθως καλά ενημερωμένες κοινοτικές πηγές του, η «γραμμή» του Λουξεμβούργιου είναι από τώρα ξεκάθαρη: Το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ θα μπει «σφήνα» και τότε. Και θα συνεχίσει να μπαίνει, σε κάθε ευκαιρία. Και δεν αποκλείεται να επιστρέψει ως προαπαιτούμενο και στην τρίτη αξιολόγηση. Μέχρι ο Γεωργίου να παραδοθεί «καθαρός» από την ελληνική δικαιοσύνη.

Κι επειδή και οι κοινοτικοί ξέρουν «πολλούς δρόμους» όταν θέλουν να πετύχουν το στόχο τους, δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να πυκνώσουν τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο για την περίπτωση. Και για το κάτα πόσο ανεξάρτητη είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Η περίπτωση των Financial Times και του σκληρού ρεπορτάζ που δημοσίευσαν πρόσφατα, ήταν ένα είδος προειδοποιητικής βολής.

Κοινώς, η ελληνική πλευρά έμπλεξε και ενδεχομένως να μην το κατάλαβε (ακόμα). Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ.Τσακαλώτος, λόγω της συνεχούς τριβής του «με τους έξω», να έχει καταλάβει τι ακολουθεί και να επιχειρεί να το μαζέψει, όμως το έργο του δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Κι αυτό γιατί στις Βρυξέλλες δεν πείθονται με τα λόγια και τις δεσμεύσεις, αλλά μόνο με τις πράξεις. Ειδικά όταν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Λόγω του «κακού» προτέρου βίου της, που – πιστέψτε τον «Τειρεσία» - έχει κάνει μεγάλο κακό στην αξιοπιστία της χώρας.