Skip to main content

Το «φεγγαράκι» και τρία συμπεράσματα για τη «Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης»

Η ημερίδα της Voria.gr και το στοίχημα του ενιαίου θαλάσσιου μετώπου της πόλης που δεν πρέπει να μείνει και πάλι στα χαρτιά.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να τοποθετήσει στη Νέα Παραλία ένα γλυπτό του Βαρώτσου και συγχρόνως να διευρύνει την εικόνα χωροθετώντας μέσα στη θάλασσα το «Φεγγαράκι» που υπήρχε στο πλακόστρωτο, αλλά κάποιοι αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες να του φερθούν σαν βάνδαλοι και να το… γονατίσουν. Η διαδικασία για να υλοποιηθεί η απόφαση του δήμου κρατάει δύο χρόνια, καθώς απαιτούνται 54 γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις!

Με αυτό το γλαφυρό –απολύτως παραστατικό  είναι η αλήθεια- παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα από το βήμα της ημερίδας για το «Θαλάσσιο μέτωπο» της πόλης, που διοργάνωσε χθες η Voria.gr. Ο ίδιος μιλώντας με την αμεσότητα που απαιτούν η αλήθεια, η πραγματικότητα, η κριτική και ενδεχομένως η αυτοκριτική για να είναι αποτελεσματικές, ζήτησε απ’ όλους τους συμμετέχοντες επιστροφή στην κανονικότητα, που σε απλή μετάφραση σημαίνει ταύτιση λόγων και έργων. «Γεράσαμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια» υπογράμμισε ο κ. Παππάς, αποκαλύπτοντας ότι για τα περισσότερα από τα έργα που εξαγγέλλονται –ακόμη και στο πλαίσιο της ημερίδας ακούστηκαν πολλές προτάσεις- δεν υπάρχουν μελέτες κι επομένως η άμεση χρηματοδότηση και υλοποίησή τους δεν είναι κάτι εφικτό.

Την τοποθέτηση του κ. Παππά ακολούθησαν στο ίδιο πάνω κάτω μήκος κύματος τόσο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Καλαμαριάς Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, όσο και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Με τον τρόπο αυτό η ημερίδα της Voria.gr λειτούργησε και σαν καθρέφτης, στον οποίο οι εμπλεκόμενοι παράγοντες είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και μέχρι ενός σημείου να εξομολογηθούν τα λάθη τους. Το επόμενο διάστημα θα φανεί εάν «το πάθημα έγινε μάθημα» ή εάν ισχύσει το ρητό «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».  Πολύ περισσότερο εάν -όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Παππάς- η αμαρτία άλλα να λέμε και να εξαγγέλλουμε και τελείως διαφορετικά να είναι τα πράγματα έχει επισυμβεί στη Θεσσαλονίκη πολλές φορές.

Πέραν αυτής της αλήθειας –ότι η αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη κυλάει συχνά μεταξύ κούφιων εξαγγελιών και εικονικής πραγματικότητας- από την χθεσινή ημερίδα της Voria.gr  βγαίνουν πολλά συμπεράσματα, που αφορούν την αναξιοποίητη μέχρι σήμερα «Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης».

Πρώτον, όλοι αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα και τη δυναμική που θα υπάρξει σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα εάν το πρότζεκτ για την ενοποίηση του θαλασσίου μετώπου προχωρήσει. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να υλοποιηθούν όσα απαιτούνται για την αξιοποίηση της ακτογραμμής επ’ ωφελεία της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Δεύτερον, η αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού της περιοχής –δήμοι και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- συμφωνούν να προχωρήσουν μαζί, έχοντας ως στόχο την κατοχύρωση του μεγάλου κοινού οφέλους. Ότι θα δώσουν σημασία στη μεγάλη εικόνα, χωρίς να επιμένουν ο καθένας στις δικές του μικρές απαιτήσεις. Δεσμεύθηκαν γι’ αυτό από του βήματος της ημερίδας οι δήμαρχοι που ήταν παρόντες.

Τρίτον, η πολιτεία, δια του κ. Σωκράτη Φάμελλου, δεσμεύεται να στηρίξει τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης και να συμβάλλει στην υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συμφώνησε στην ενιαία αντιμετώπιση του θαλασσίου μετώπου της πόλης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, και άναψε το «πράσινο φως» για την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, όπως προτείνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  

Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί από εδώ και πέρα, μόνο η πράξη θα δείξει εάν όσα λέχθηκαν χθες το πρωί στη φιλόξενη αίθουσα του 5ου ορόφου του 2ου κτηρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είχαν ουσία ή ήταν λόγια του… αέρα. Διότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε και προφανώς ούτε οι εγγενείς αδυναμίες της φυλής, ούτε τα μεγάλα κενά του ιδιότυπου συστήματος μιας χώρας που ακροβατεί ανάμεσα στον πρώτο και στον τρίτο κόσμο, μπορούν να θεραπευτούν και να ξεπεραστούν με μία ημερίδα. Ίσως ούτε με δέκα, ούτε με 100. 

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι μια νέα αρχή για το ζήτημα του «θαλασσίου μετώπου» της Θεσσαλονίκης έγινε. Από την περασμένη Άνοιξη που η Voria.gr άνοιξε τον σχετικό φάκελο καταγράφοντας συστηματικά απόψεις και προτάσεις, μέχρι την ημερίδα της παρασκευής 24 Νοεμβρίου το θέμα βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα. Κανείς εκ των αρμοδίων για το ζήτημα παραγόντων δεν δικαιούται να δηλώνει άγνοια, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά στην πράξη. Όπως φάνηκε χθες τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα είναι συγκεκριμένα. Παράλληλα, οι ανοιχτές διαδικασίες για τη λήψη των τελικών αποφάσεων θα καταδείξουν πόσοι και ποιοι από τους παράγοντες του δημοσίου βίου είτε θέλουν, είτε είναι σε θέση να αντιληφθούν το ευρύτερο συμφέρον, έναντι του στενότερου. Πρόκειται για στοίχημα υψηλού ρίσκου, καθώς η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δεν συνηγορεί ούτε υπέρ της αξιοπιστίας και της ικανότητας των πολιτικών προσώπων να συνθέτουν απόψεις, ούτε υπέρ της επάρκειας των μηχανισμών παραγωγής έργου του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.