Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εξαπλασιάστηκαν τα διαμερίσματα Airbnb σε δύο χρόνια

Σαρώνει το τσουνάμι Airbnb στη Θεσσαλονίκη - Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από ποιες χώρες προέρχονται όσοι τα νοικιάζουν.

Η προοπτική της τουριστικής αξιοποίησης των μικρών διαμερισμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των ιδιοκτητών καθώς μπαίνουν στη διαδικασία μικρών ανακαινίσεων προκειμένου να τα αξιοποιήσουν, μετά από χρόνια που, πολλά εξ αυτών, βρέθηκαν στα αζήτητα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το… τσουνάμι Airbnb έχει αναπτερώσει σε υπέρμετρο βαθμό τις προσδοκίες των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα τα ενοίκια για μικρά διαμερίσματα 40-50 τμ να σημειώνουν διψήφια αύξηση και οι ιδιοκτήτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη για μία ανακαίνιση 5.000- 10.000 ευρώ, αναμένοντας σύντομα να κάνουν απόσβεση.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, πλέον, υπάρχουν 1.500 διαμερίσματα που «υποτάχτηκαν» στο «φαινόμενο» Airbnb, όταν στα μέσα του 2016 οι χώροι αυτοί έφθαναν τους 229. Η ζήτηση, δε, προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από Βούλγαρους, Άγγλους, Γερμανούς, Τούρκους, Σκοπιανούς, Ρουμάνους και Σέρβους που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και αναζητούν πρωτίστως οικονομικό κατάλυμα, που θα προσφέρει, όμως και σπιτική θαλπωρή, στην πυρίκαυστη ζώνη της πόλης.

Οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τα εν λόγω καταλύματα για τρεις έως επτά ημέρες, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης ανά βραδιά είναι περί τα 43 ευρώ, τιμή, δε, που παραμένει σταθερή την τελευταία διετία. Ιδιαίτερα δημοφιλείς, οι χώροι αυτοί είναι και για τους φοιτητές Erasmus.

«Μετά από την παρατεταμένη κρίση της κτηματαγοράς, που επηρέασε και την πορεία των ενοικίων, οι τιμές σε σύγκριση με πέρυσι στο κέντρο της πόλης, για βραχυχρόνια μίσθωση, μικρών διαμερισμάτων, έχουν εκτοξευτεί κατά 20%, γεγονός που αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με τα προηγούμενα έτη» τονίζει ο πρόεδρος των Μεσιτών Ακινήτων και Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος, Νίκος Μανομενίδης. Αναφερόμενος, δε, στο Airbnb, εκτιμά πως ήρθε για να μείνει, με ανοδικές μάλιστα τάσεις τα επόμενα χρόνια, σε άμεση παραλληλία, ωστόσο, με την αύξηση του αριθμού των τουριστών στη Θεσσαλονίκη.

Όπως λένε, χαρακτηριστικά, παράγοντες της αγοράς ακινήτων μακροπρόθεσμα η τάση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέες επενδύσεις στην αγορά κατοικίας αλλά και των κατασκευών, τους κλάδους, δηλαδή, που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση.