Skip to main content

ΝΔ: Ο εκλεκτός σε Αν. Μακεδονία-Θράκη και το μπέρδεμα με Ορφανό

Ο επικρατέστερος υποψήφιος περιφερειάρχης του ΚΙΝΑΛ στην Κ. Μακεδονία και ο έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για τον Γιώργο Ορφανό.

Άγγελος Τόλκας, πρώην βουλευτής Ημαθίας (στις εκλογές του 2009) και γραμματέας Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής φέρεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Τόλκας είναι νέος, ανήκει στους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου και έχει εξαιρετικές σχέσεις με την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, στο επιτελείο της οποίας ανήκει, με εξειδίκευση στα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Διατέλεσε υφυπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και γραμματέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Δικηγόρος, με έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα και επί τριετία πρόεδρος της Κίνησης Νέων για την Ευρώπη. Στενές πολιτικές σχέσεις είχε με την Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία για όσους δεν το θυμούνται, έλυνε κι έδενε στο Μαξίμου επί ΓΑΠ.

-Να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπό του περιμένει ο Γιώργος Ορφανός, προκειμένου και ο ίδιος εντός του Οκτωβρίου να πάρει (και να ανακοινώσει) τις δικές του τελικές αποφάσεις. Μαθαίνουμε ότι εκκρεμεί ένα ραντεβού στην Πειραιώς, ώστε να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα πράγματα, τα οποία ομολογουμένως είναι εξαιρετικά μπερδεμένα. Αφενός επειδή υπήρξε ένα ζήτημα σχετικά με την ανανέωση του ψηφοδελτίου της Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, με αποτέλεσμα φήμες και σενάρια να τον φέρουν εκτός ψηφοδελτίου, παρότι εκπεφρασμένη δική του βούληση εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια είναι η κάθοδος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Αφετέρου, επειδή κυκλοφόρησε έντονα το όνομά του ως υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που δεν προτιμηθεί τελικώς για να στελεχώσει το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Αυτό το μπέρδεμα προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του κόμματος (δεν είναι εύκολη η περίπτωση διαχείρισης ενός πρώην υπουργού...) και φαίνεται πως αναθεωρούνται οι αρχικές σκέψεις περί αποκλεισμού του από το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Έτσι ο κ. Ορφανός αναμένεται να είναι τελικά στο ψηφοδέλτιο και να δώσει τη μάχη για την εκλογή στην επόμενη Βουλή. Οπότε, μένει ένας «γαλάζιος» υποψήφιος λιγότερος για το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου σφάζονται παλικάρια για τη στήριξη της ΝΔ. Αν πάντως διαψευστεί η συγκεκριμένη εκδοχή, το σίγουρο είναι ότι ο κ. Ορφανός δεν θα πάει σπίτι του. Αντιθέτως, είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να διεκδικήσει τη δημαρχία...

-Ξεκαθαρίζει η υποψηφιότητα που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο νυν περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, θα έχει ουσιαστικά την πρώτη του ευκαιρία ως επικεφαλής περιφερειακής παράταξης (θυμίζουμε ανέλαβε περιφερειάρχης μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη) να διεκδικήσει τον ανώτατο αυτοδιοικητικό θώκο στην περιοχή και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της ΝΔ. Παρά τα σενάρια που έφεραν την Πειραιώς να το σκέφτεται, πληροφορίες φέρουν πλέον βέβαιη τη στήριξη του κ. Μέτιου, ο οποίος άλλωστε είναι από τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, επί πολλά χρόνια και θεωρείται από τους ακραιφνείς «μητσοτακικούς», όπως είναι γνωστό και στην περιοχή. Ένα θέμα τώρα είναι με ποιους αντιπεριφερειάρχες θα πορευτεί μετά τις εκλογές, αν δηλαδή θα μείνει με τους ίδιους ή θα έχει νέους, ειδικά στους δυο μεγάλους νομούς της Καβάλας και της Ξάνθης.

-Να τελειώσουν τα πανηγύρια πρέπει να παρακαλούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μετά ένα εξαντλητικό καλοκαίρι, με μέρες στις οποίες έτρεχαν ακόμη και σε 15 εκδηλώσεις, πλέον θα έχουν αγαπήσει το χειμώνα... Πάντως παράπονο δεν πρέπει να έχουν. Τους γνώρισε (όσους δεν ήξερε) τόσος κόσμος ακόμη και σε χωριά με λιγότερους από 100 κατοίκους. Από την άλλη ο ίδιος κόσμος γνώρισε και πολλούς που αυτοσυστήνονταν ως υποψήφιοι βουλευτές, αλλά τελικά δεν θα είναι σε καμιά λίστα. Σε κάθε περίπτωση, οι διοργανωτές εκδηλώσεων, πανηγυριών κτλ. θα τρίβουν τα χέρια τους. Με διασφαλισμένη προσέλευση 30 ατόμων (οι υποψήφιοι να είναι υποψήφιοι) η επιτυχία ήταν δεδομένη. Να είχαμε μακρά προεκλογική περίοδο κάθε χρόνο... Αλλιώς, πως σε εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στα όρη στα λαγκάδια θα έβλεπες 50 άτομα. Τόσοι περνούν από εκεί όλο το χρόνο.