Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΟ ΓΕΝΝΑΙΟ LIFTING ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, αναπλάσεις στις γειτονιές και αναβαθμίσεις σε κτήρια αλλάζουν το πρόσωπο του δήμου Καλαμαριάς.

Σε γενναίο lifting της Καλαμαριάς προχωρά ο τοπικός δήμος, καθώς είναι σε εξέλιξη, υλοποιήθηκαν και έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από παρεμβάσεις ευπρεπισμού δημόσιων χώρων και από αναπλάσεις, με ιδιαίτερη αξία για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Ένα από τα εμβληματικά έργα, που είναι στα σκαριά αφορά στη μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής Κηφισιάς – Βότση. Μια περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες, όμως προς το παρόν είναι σε προβληματική κατάσταση, εξαιτίας χρόνιων στρεβλώσεων.

Προφανώς και το σημαντικότερο έργο είναι αυτό που αφορά στη μεγάλη παρέμβαση στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Όμως αυτή η παρέμβαση, που θα έρθει μέσα από την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, θα καθυστερήσει. Προς το παρόν συντάσσεται το σχέδιο και ταυτόχρονα η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων προστασίας της παράκτιας ζώνης της Καλαμαριάς, όπου επίσης υπάρχουν πολλά ζητήματα, αλλά δεν παύει να είναι ένας προνομιακός χώρος.

Πέραν αυτών, που είναι έργα καθοριστικής σημασίας για την εικόνα και τη ζωή στον δήμο, η δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, που συνιστούν το «γενναίο lifting» σε σχεδόν όλες τις γειτονιές.

Σε εξέλιξη είναι οι διαμορφώσεις των δημόσιων χώρων στις οδούς Βιοπούλου – Δεληγιαννίδη – Παγκάλου – Αταλάντης. Επίσης στις οδούς Γ. Γεννηματά – Δ. Στρογγύλη – Μακεδονίας και Κυρίλλου και Μεθοδίου – Μαυρομάτη – Ιεροψαλτών. Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση στην περιοχή των οδών Σταυριανίδη – Παπάζογλου – Καρυοφύλλη και είναι σε εξέλιξη, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλες οι άλλες αναπλάσεις, το πάρκο Ούλωφ Πάλμε στη Νέα Κρήνη.

Ο δήμος προχωρά, επίσης, στην ανακατασκευή του πάρκου Πασαλίδη, με ολοκληρωμένη μελέτη, ενώ συνεχίζει και ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβαθμίσεων και βελτιώσεων στις σχολικές μονάδες και τους παιδικούς σταθμούς της Καλαμαριάς.

Αισθητική αναβάθμιση έχει γίνει και σε πέντε δημοτικά κτήρια (Δημαρχείο, Δημοτικό Θέατρο, Πολιτιστικό Κέντρο Κομνηνών, Θεατράκι Χηλής και Κτήριο Παιδικών Σταθμών στην Αντιγόνης και Ερατύρας). Ακόμη ένα δημοτικό κτήριο προγραμματίζεται να αναβαθμιστεί. Πρόκειται για το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμαριάς.

Το δίκτυο πεζοδρομήσεων ολοκληρώθηκε στην περιοχή της επέκτασης Καλαμαριάς και νέες πεζοδρομήσεις αναμένονται από το νέο έτος, σε συνδυασμό με έργα οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού.

Μεγάλο project, που θα τονώσει και την τοπική αγορά θεωρείται το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (open mall), στο οποίο περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της οδού Μητροπολίτη Χρυσάνθου και των κάθετων δρόμων στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Για το open mall η σχετική μελέτη αναφέρει: «Η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης στην Καλαμαριά βρίσκεται κεντρικά του οικισμού, συμπεριλαμβάνει την πλατεία όπου χωροθετείται Διατηρητέο κτήριο (πρώην 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς) και το Δημοτικό Θέατρο 'Μελίνα Μερκούρη, στις εγκαταστάσεις των οποίων στεγάζεται το Δημαρχιακό Μέγαρο και οι υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, στην περιοχή χωροθετείται η Μητρόπολη του Δήμου, η εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Οι οδοί παρεμβάσεων είναι οι Πασαλίδη, Κωφίδου, Μητρ. Χρυσάνθου, Μεταμορφώσεως, Σουμέλα, Κομνηνών, Ιασωνίδου, Κυριακίδου ,Ιμέρας, Παρανίκα, Αργυρουπόλεως, Τραπεζούντος, Βαζελώνος , Ξενοφώντος, Τριανταφυλλίδου. Η επιλεγμένη περιοχή αποτελεί το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης, ενώ η κίνηση πεζών και οχημάτων είναι αυξημένη στην περιοχή, καθώς μέσα σε αυτή αλλά και σε άμεσα γειτονικούς δρόμους, συγκεντρώνονται οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, καταστήματα τραπεζών, ταχυδρομείο και υπηρεσίες ταχυμεταφορών, υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, νομικές-οικονομικές-ιατρικές υπηρεσίες κλπ. Ο σχεδιασμός του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Καλαμαριάς έγινε έτσι ώστε να εντάσσεται ομαλά στα χαρακτηριστικά και στον υπάρχοντα αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής.

Η περιοχή μελετήθηκε από αναπτυξιακή, πολεοδομική, χωροταξική, κυκλοφοριακή σκοπιά και με βάση τον υφιστάμενο και επιθυμητό χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων και του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, επενδυτών, καταναλωτών και επισκεπτών».

Τα 17 υποέργα που προβλέπονται θα απαιτηθούν 34 μήνες για να ολοκληρωθούν, αλλάζοντας την εικόνα της καρδιάς του Δήμου.

Τα στοιχεία για το σύνολο των αναπλάσεων που υλοποιούνται, περιλαμβάνονται σε κείμενο της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ναταλίας Παντελίδου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ