Skip to main content

Το «Γιαβούζ» άρχισε γεωτρήσεις ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας

Τα 2 πλοία παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ το «Γιαβούζ» έχει πλεύσει εντός και των κυπριακών χωρικών υδάτων

Υποθαλάσσια γεώτρηση ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στο κατεχόμενο ανατολικό τμήμα της Κύπρου, άρχισε το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Sabah».

Το «Γιαβούζ» θα παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το έτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Φατίχ», που επιχειρεί ανοιχτά της Πάφου, θα συνεχίσει τις γεωτρητικές εργασίες για λίγες ακόμα εβδομάδες, ενώ έχει φτάσει σε βάθος 5.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα δύο πλοία παραβιάζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ το «Γιαβούζ» έχει πλεύσει εντός και των κυπριακών χωρικών υδάτων, με το πρόσχημα πως τα επίμαχα θαλάσσια οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση από το ψευδοκράτος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες καθότι, σύμφωνα με την «Sabah», το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» θα καταπλεύσει στην περιοχή εντός των επόμενων ημερών, όπως έχουν προαναγγείλει τούρκοι αξιωματούχοι. Έρευνες στην περιοχή διενεργεί ήδη το σεισμογραφικό «Μπάρμπαρος».

Τα τουρκικά πλοία συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει σχετικά ελαφρές κυρώσεις στην Τουρκία για την συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο, αναστέλλοντας μέρος της προενταξιακής ή δανειακής βοήθειας που λαμβάνει η γειτονική χώρα από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα εξετάσουν νέα μέτρα εάν χρειαστεί. Η Άγκυρα, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αμφισβητεί την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών από την Λευκωσία, έχει απαντήσει πως δεν θα σταματήσει την δραστηριότητα της.