Skip to main content

Το πνεύμα του Hilton και τα στρατόπεδα των δανειστών

Η εποχή του Hilton τελείωσε, όμως το πνεύμα του παραμένει ολοζώντανο, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που είχε τη ...χαρά να ξανασυναντήσει το κουαρτέτο.

Επιστροφή στο παρελθόν. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα μετά την πρώτη εβδομάδα του κουαρτέτου στη χώρα μας. Και μπορεί τα μέλη του να αναχώρησαν για την έδρα τους (μαζί και τα τεχνικά τους κλιμάκια), ωστόσο η αίσθηση που άφησαν πίσω τους είναι μάλλον πικρή για το οικονομικό επιτελείο. Κι αυτό γιατί κοινή είναι η εντύπωση από τους ελέγχους που έκαναν στο πλαίσιο της τακτικής μεταμνημονιακής περιόδου ότι δεν θα χαριστούν σε κανέναν για τίποτα.

Το συμπέρασμα; Η εποχή του Hilton τελείωσε, όμως το πνεύμα του παραμένει ολοζώντανο, όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που είχε τη ...χαρά να τους ξανασυναντήσει. Και μπορεί η κυβέρνηση, που αρέσκεται στους συμβολισμούς, μεταφέροντας τη διαπραγμάτευση στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ήθελε και με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι «τα μνημόνια τελείωσαν», όμως στην πράξη και στην πορεία αποδείχθηκε ότι η λογική πάνω στην οποία στηρίχθηκε αυτή η μετακίνηση – μεταφορά ήταν διάτρητη από παντού.

Οι τροικανοί κινούνται by the book σε όλα τα επίπεδα, είναι χωρισμένοι – όπως και παλιά – σε δύο στρατόπεδα, μόνο που τώρα οι συνθέσεις τους είναι διαφορετικές. Δηλαδή, στο ένα βρίσκεται μόνη της η φιλική προς τη χώρα μας Κομισιόν και στο άλλο έχουν συνασπισθεί οι τρεις που στέκονται απέναντι μας. Το συμπέρασμα; Οι ισορροπίες δεν μας συμφέρουν. Κι αυτό έγινε εύκολα κατανοητό τόσο στο road show του Λονδίνου, όσο και σε εκείνο της Νέας Υόρκης.