Skip to main content

Airbnb και Βooking αλλάζουν την αγορά του real estate στη Θεσσαλονίκη

Μέσω hosting, μπορούν να ενοικιαστούν διαμερίσματα από 21 έως και 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με την Airbnb να δίνει μέση τιμή τα 40 ευρώ/διανυκτέρευση

Το hosting και η λεγόμενη κοινωνία διαμοιρασμού – sharing economy, έχει δώσει σημαντική ώθηση στο real estate της Θεσσαλονίκης επιτρέποντας σε ιδιοκτήτες κατοικιών που έμεναν μέχρι πρόσφατα αναξιοποίητα, να εξασφαλίζουν έσοδα από την βραχυχρόνια μίσθωσή τους.

Όπως διαπιστώνεται από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb και Βοoking, πλέον πάρα πολλά είναι τα καταλύματα που προσφέρονται, επιπλωμένα και εξοπλισμένα, για βραχυχρόνια μίσθωση, στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει πάρει επιχειρηματική διάσταση και μορφή σε πάρα πολλές περιπτώσεις προσφερόμενων καταλυμάτων.

Στην πλατφόρμα της Airbnb έχουν συμπεριληφθεί στη Θεσσαλονίκη, δυτικά από την περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού και ανατολικά μέχρι το ύψος περίπου της Μ.Μπότσαρη, 324 καταλύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαμερίσματα, από studios μέχρι και μεγάλα διαμερίσματα άνω των 100- 120 τ.μ.

 Στην πλατφόρμα του Βooking συμπεριλαμβάνονται 373 καταλύματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο διαμερίσματα ολόκληρα, αλλά και studios και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως όμως και ξενοδοχεία και hostels οπότε δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός του hosting από τις ξενοδοχειακές μονάδες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα booking, η πληρότητα συνολικά στα καταλύματα της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, πρέπει να ήταν πολύ υψηλή αφού στο 79%, αυτά τα καταλύματα, δεν ήταν διαθέσιμα.   

Η δραστηριότητα, έχει δώσει εισόδημα συμπληρωματικό και άξιο λόγου, σε πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που βρίσκονται σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, είναι ανακαινισμένα, επιπλωμένα, τα περισσότερα πλέον και με σύνδεση στο Διαδίκτυο (wi fi). Mάλιστα ο εξοπλισμός των διαμερισμάτων και  οι ευκολίες που προσφέρονται από τους ιδιοκτήτες, όπως αναφέρονται στην ψηφιακή πλατφόρμα, αποδεικνύουν ότι έχουν πάρει την υπόθεση hosting πολύ σοβαρά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που εντοπίσαμε, μέσω hosting, μπορούν να ενοικιαστούν διαμερίσματα από 21 έως και 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση, με την Airbnb να δίνει μέση τιμή τα 40 ευρώ/διανυκτέρευση.

Το hosting οδηγεί στην αξιοποίηση αστικών ακινήτων που έμεναν κλειστά και το μόνο που «απέδιδαν» στους ιδιοκτήτες τους ήταν φορολογικά βάρη. Επιπλέον, έχει ζωντανέψει σε ένα βαθμό τις επιχειρήσεις επίπλων και ειδών σπιτιού, γιατί φυσικά αυτά τα διαμερίσματα, προσφέρονται τα περισσότερα με σύγχρονο εξοπλισμό, από πιάτα, μέχρι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Μετά και τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του ξενοδοχειακού κλάδου, τελικώς τα σημαντικά εισοδήματα του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( σ.σ. είχαν υπολογιστεί σε 850 εκατ. ευρώ) παύουν να φοροδιαφεύγουν ενώ αυτά τα καταλύματα θα πρέπει να καταγραφούν στο ειδικό Μητρώο που πρέπει όμως να δημιουργηθεί. Μένει να δούμε αν και μετά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από το hosting, η προσφορά θα είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα.