Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
x

ΤΟ HUB ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΥ CEO ΑΛΜΠΕΡ ΜΠΟΥΡΛΑ

Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο και την ηγετική ομάδα της Pfizer και τον Έλληνα CEO της εταιρείας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και την παγκόσμια ηγετική ομάδα της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα από τα έξι ψηφιακά εργαστηριακά της κέντρα (digital hubs). Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» προσθέτοντας πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story της Ευρώπης».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πολυεθνική βιομηχανία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στον τομέα της τεχνολογίας της υγείας με τη δημιουργία του εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη αξιοποίησης από την πολυεθνική εταιρεία της τεχνογνωσίας Ελλήνων επιστημόνων που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει ταλαντούχους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, καλούς ακαδημαϊκούς και Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό οι οποίοι με την επιστροφή τους στην πατρίδα θα καταθέσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. «Η χώρα μας είναι εφικτό να καταστεί κέντρο αριστείας στον τομέα κλινικών μελετών», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς ενώ ευχήθηκε η πρωτοβουλία της Pfizer για την επέκταση της παρουσίας της να αποτελέσει κίνητρο για περισσότερες εταιρείες να προβούν στην ίδια κίνηση. Τόνισε δε, πως γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η Ελλάδα εξέπεμψε το μήνυμα ότι πήρε το μάθημά της, υπέφερε πολύ αλλά ταυτόχρονα ωρίμασε και πλέον κυρίαρχο στοιχείο στη χώρα αποτελεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

«Πήραμε πολύ καθαρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η χώρα αφήνει πίσω την κρίση. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Δημόσια Υγεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αναφέρθηκε επίσης στον Αντικαπνιστικό νόμο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σημειώνοντας πως η κοινωνία είναι έτοιμη να τον δεχτεί και να τον αφομοιώσει.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και επαίνεσε θερμά τον Δρ. 'Αλμπερ Μπουρλά, τον Έλληνα CEO (Chief Executive Officer) της Pfizer για το έργο του, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για έναν Έλληνα να βρίσκεται στη θέση αυτή ενώ ταυτόχρονα τιμά την χώρα του προτείνοντας στην εταιρεία που εκπροσωπεί να επενδύσει στην Ελλάδα.

Eξάλλου, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άρης Σκέρτσος, ο κ. Μπουρλά, υπήρξε καταλύτης στο όλο εγχείρημα «Ο Άλμπερτ Μπουρλά, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2019 -μετά από μια μακρά ανοδική πορεία σε διάφορα πόστα της εταιρείας- στο τιμόνι της Pfizer. Αποτελεί μια θετικη εκδοχή του brain drain που καταφέρνει να επιστρέψει αξία στη χώρα μας, όντας ο ιδιος μακριά από αυτήν» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Το ποσο σημαντική είναι αυτή η επένδυση δεν έχει να κάνει απλώς με το ότι θα δημιουργήσει από το 2020 -σε πρώτη φάση- 200 νέες θέσεις εργασιας υψηλών δεξιοτήτων. Πρωτίστως έχει να κάνει με το ότι βάζει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη του ψηφιακού μετασχηματισμού ως πόλο προσέλκυσης και άλλων αντίστοιχων επενδύσεων. Ήδη και άλλες εταιριες όπως η Cisco προχωρούν σε αντιστοιχες κινήσεις στη Β. Ελλάδα.

Όταν ρώτησα την ηγετική ομάδα της Pfizer γιατί επέλεξαν τελικά την Θεσσαλονίκη μου είπαν 4 πράγματα: 1) υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού 2) σημαντική πυκνότητα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που είναι απαραίτητα για την έρευνα που πραγματοποιούν 3) γεωγραφική εγγύτητα με Βαλκάνια και Μέση Ανατολή 4) μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στην επένδυση».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ