Skip to main content

Το ιατρικό τιμ της Μπαρτσελόνα διαφωνεί με αγώνες ανά 72 ώρες

Η έκθεση της ιατρικής ομάδας των «μπλαουγκράνα» υποστηρίζει πως υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος τραυματισμού για τους παίκτες.

Η διοίκηση της LaLiga έχει προετοιμάσει εδώ κι αρκετές ημέρες ένα «πρωτόκολλο επιστροφής» των ομάδων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αγώνες ανά 72 ώρες, προκειμένου να «στριμωχτεί» και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της εφετινής σεζόν, δεδομένου ότι απομένουν 11 αγωνιστικές, που θα πρέπει να παιχθούν μέσα σε ενάμισι μήνα. Η ιατρική ομάδα της Μπαρτσελόνα ωστόσο, κατόπιν μελέτης που πραγματοποίησε, είναι κάθετα αντίθετη στο συγκεκριμένο μοντέλο θεωρώντας πως όχι μόνο θα επιβαρύνει πάρα πολύ τους αθλητές, αλλά θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο το μυϊκό σύστημά τους εγκυμονώντας σοβαρές πιθανότητες τραυματισμών.

Η έκθεση της ιατρικής ομάδας των «μπλαουγκράνα» διαφωνεί με το πλάνο των «72  ωρών», υπογραμμίζοντας πως υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος τραυματισμού, εάν διατηρηθεί σταθερά ένα πρόγραμμα αγώνων κάθε τρεις μέρες, για 45 ή περισσότερες ημέρες. «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σας ανακοινώνουμε πως θα υπάρξει μεγάλη συμφόρηση» αναφέρει η έκθεση των γιατρών της Μπαρτσελόνα στο ξεκίνημά της και συνεχίζει πως «...με δύο ή περισσότερα παιχνίδια την εβδομάδα, συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού και μείωση της απόδοσης, επειδή η κόπωση και η μυϊκή βλάβη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 72 ώρες μετά το παιχνίδι».

Όπως τονίζεται στη συνέχεια «...ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή αυτός ο ρυθμός θα πρέπει να διατηρηθεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας και την πρόσθετη πνευματική επιβάρυνση, καθώς διακυβεύεται το πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν ως προς τους στόχους. Κι ως εκ τούτου, οι προπονητές θα έχουν λιγότερες επιλογές και περιθώρια για σε ροτέισον, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο τραυματισμού, λόγω του κορεσμού των φυσικών δυνάμεων ορισμένων ποδοσφαιριστών».

Η έκθεση των γιατρών της Μπαρτσελόνα, υπογραμμίζει επίσης από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και πάλι οι διοργανώσεις «...θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο προπονήσεις "συντήρησης", διότι θα είναι πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο αποκατάστασης ανάμεσα στους αγώνες». Τονίζεται ακόμα δε, πως εάν η καραντίνα επεκταθεί έως τις 10 Μαΐου, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας προπονήσεων για την επανεκκίνηση της «δράσης». Ειδικά αν ληφθεί υπόψην, ότι η «επιστροφή» θα πραγματοποιηθεί, σε τρεις φάσεις: Πρώτα θα είναι ατομική, έπειτα σε μικρές ομάδες και τέλος με ολόκληρη την ομάδα.

Κλείνοντας την έκθεσή τους τα μέλη της ιατρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα, υπογραμμίζουν ότι «...η υγεία των παικτών έρχεται πρώτη», εξηγώντας γιατί οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να υποβάλλονται σε «ελέγχους μεταβολισμού aer και ana» (τεστ κοροναϊού) σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια αγωνιστικής «επιστροφής», εκτός από τη «...σωστή επαναφορά μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων μέσα στο γήπεδο για την αποφυγή μυϊκών τραυματισμών».