Skip to main content

Το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ και η επιβεβαίωση της Voria.gr

Η Τουρκία «κλείδωσε» τελικώς το θαλάσσιο οικόπεδο 4 της Κύπρου. Ως γνωστόν, τις τελευταίες ώρες προς τα εκεί κατευθύνεται το «Μπαρμπαρός».

Όπως είχαμε προβλέψει, σε ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει προ μηνός, η Τουρκία «κλείδωσε» τελικώς το θαλάσσιο οικόπεδο 4 της Κύπρου. Ως γνωστόν, τις τελευταίες ώρες προς τα εκεί κατευθύνεται το ερευνητικό της πλοίο «Μπαρμπαρός», με τη συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών πλοίων. Γεγονός που αποτελεί ενδεικτικό των προθέσεων της Αγκυρας.

Ωστόσο, για όσους παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές και τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ήταν μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη η παραπάνω. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Κύπρος δεν είχε διαθέσει, προς έρευνα και αξιοποίηση, σε κανέναν, τα θαλάσσια οικόπεδα 4 και 5. Σε ένα από τα δύο – όπως γράφαμε - θα χτυπούσε η Άγκυρα. Και χτύπησε τελικώς επιλέγοντας το οικόπεδο 4, που βρίσκεται εγγύτερα των τουρκικών ακτών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει βεβαίως το δικαίωμα της Κύπρου στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Με μια διαφορά ωστόσο: Σε ό,τι αφορά στο οικόπεδο 10, όπου ενεργεί η αμερικανική πολυεθνική Exxon/Mobil. Όχι αδιακρίτως κατά συνέπεια, κάτι το οποίο μάλλον θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα.

Γιατί δεν αποκλείεται, όταν τελειώσει η εξόρυξη στο οικόπεδο 10, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει στη γνωστή του πολιτική των ίσων αποστάσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Θα πρόκειται βεβαίως για μια απευκταία εξέλιξη, σε ό,τι αφορά στα ελληνοκυπριακά συμφέροντα, η οποία όμως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.