Skip to main content

Το οικόπεδο 7, η Λευκωσία και οι ετοιμασίες της Άγκυρας

Η Κυπριακή Δημοκρατία διερεύνησε στο παρασκήνιο τυχόν ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής για το «αμφισβητούμενο» θαλάσσιο οικόπεδο 7.

Εντείνονται στο παρασκήνιο οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται η Voria.gr, η Κυπριακή Δημοκρατία διερεύνησε στο παρασκήνιο τυχόν ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon Mobil – πέραν του οικοπέδου 10 – και για το «αμφισβητούμενο» θαλάσσιο οικόπεδο 7 (σσ ως γνωστόν, πρόκειται για το οικόπεδο το οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της).

Η κατ' αρχήν απάντηση που έλαβε, πάντως, ήταν αρνητική. Την ίδια ώρα, από την Άγκυρα γίνεται γνωστό ότι οι πρώτες εργασίες στην περιοχή, από την πλευρά της ετοιμάζονται για το τέλος Οκτωβρίου! Προς το παρόν, όχι στο οικόπεδο 7, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Περισσότερες πληροφορίες επ αυτού, προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές. Είναι ωστόσο θέμα ωρών.

Μια άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια, που σχετίζεται με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, είναι αυτή που δρομολογήθηκε προ ημερών στην Ελούντα της Κρήτης. Για την ακρίβεια, στην εκεί τριμερή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, ξεκαθαρίστηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών Noble Energy, Delek και Shell που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Οσιι γνωρίζουν επιμένουν ότι αυτό ήταν και το πιο κρίσιμο σημείο της τριμερούς (Ελ Σίσσυ, Τσίπρας, Αναστασιάδης).

Εννοείται ότι συζητήθηκαν και όσα ανακοινώθηκαν επισήμως, αλλά ως συνήθως τα κρίσιμα ζητήματα μένουν στο περιθώριο.