Skip to main content

Το Ίντερνετ «καρφώνει» τη φοροδιαφυγή σε ξενοδοχεία και σουβλατζίδικα

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων τύπου booking.com, e-food και airbnb αποδεικνύονται εξαιρετικοί σύμμαχοι στο κυνήγι των δημοσίων εσόδων.

Στις μέρες μας χωρίς την τεχνολογία δεν μπορεί κάποιος να κάνει οτιδήποτε. Ή σχεδόν οτιδήποτε. Επίσης, χωρίς τη χρήση του Διαδικτύου σχεδόν καμία δουλειά δεν μπορεί να προκόψει. Από πωλήσεις μέχρι ενημέρωση και από αγορές μέχρι διαχείριση όλα περνούν από τα κανάλια του ίντερνετ. Ακόμη κι αν κάποιος –παλαιομοδίτης, κολλημένος ή ρομαντικός- θελήσει να το αποφύγει απλώς δεν μπορεί. Εάν επιμείνει θα περιορίσει τις δουλειές του δραματικά και αργά ή γρήγορα θα κλείσει ή θα υποχωρήσει. 

Όλα αυτά θα μπορούσαν να τα έχουν σκεφτεί οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα μας. Τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή, την φοροκλοπή και την φοροαποφυγή. Και πράγματι το έκαναν, ορισμένοι τουλάχιστον από τους ελεγκτές. Και το σύστημα αποδίδει. Έτσι λοιπόν, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων τύπου booking.com, e-food και airbnb αποδεικνύονται εξαιρετικοί σύμμαχοι στο κυνήγι των δημοσίων εσόδων, αλλά και στην ταυτόχρονη προσπάθεια να επικρατήσουν στην αγορά κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Διότι όποιος κλέβει ΦΠΑ και άλλους φόρους και εισφορές βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών του που «μάχονται» στην αγορά τηρώντας τη νομιμότητα και τους τύπους.

Τι έκαναν λοιπόν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ; Αξιοποίησαν στοιχεία από τις πλατφόρμες, οι οποίες εκδίδουν παραστατικά για την προμήθεια που εισπράττουν από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης –συνήθως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η προμήθεια κυμαίνεται συνήθως από 12% μέχρι 20% κι έτσι είναι σχετικά εύκολο να προσδιοριστούν τα έσοδα από την συγκεκριμένη πηγή πωλήσεων. Διασταυρώνουν, λοιπόν, αυτά τα έσοδα με τα δηλωθέντα από τις επιχειρήσεις και καταλήγουν σε συμπεράσματα, ώστε να προχωρήσουν στοχευμένα την έρευνά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία είναι συντριπτικά: σχετικά πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ξενοδοχειακή μονάδα στη Χαλκιδική, την οποία μάλιστα διαχειριζόταν επώνυμος παράγων της περιοχής, είχε εισπράξει από κρατήσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μία σεζόν, αλλά στη φορολογική δήλωση εκείνης της χρονιάς τα έσοδα της επιχείρησης ήταν μηδενικά.