Skip to main content

Το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΕΕΘ για ασφαλιστικά και φορολογικά

Τις προτάσεις της για την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέθεσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλίκης

Υπόμνημα για φορολογικά, αναπτυξιακά και επενδυτικά θέματα απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος προς τον υπουργό Οικονομίας Γεώργιο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξανδρο Χαρίτση και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτριο Μάρδα.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα, στους Αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής,  στους βουλευτές των κομμάτων της Βουλής, στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Θεολόγο Λαμπριανίδη, στον Πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., κ. Γεώργιο Καββαθά και στον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Πάρι Μπίλλια.

Αναλυτικά το κείμενο του υπομνήματος:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με το υπόμνημά μας αυτό, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος, με σκοπό να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ώστε να ξεπεράσουν την μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχονται συνεπεία των σκληρών μνημονιακών μέτρων που τους επιβάλλονται επανειλημμένα, υπέβαλαν στο Υπουργείο σας υπομνήματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (φορολογικά, αναπτυξιακά, επενδυτικά) και έχουν καταθέσει τις σχετικές προτάσεις τους για την αντιμετώπισή τους.

Τα προβλήματα αυτά, που επαναλαμβάνουμε, είναι τα κατωτέρω:

1ον ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ:

Το φορολογικό σύστημα που εφαρμόζεται για τις ανωτέρω επιχειρήσεις είναι εξοντωτικό και στερείται αναπτυξιακής και επενδυτικής πολιτικής.

Η επιβολή δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η φοροδοτική ικανότητα κάθε επιχείρησης να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φόρων αυτών έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει και όσες ακόμη παραμένουν ανοικτές πολύ φοβόμαστε ότι σε λίγο χρόνο θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Θεωρούμε παράλογο το γεγονός ότι σε μια εποχή που η οικονομία της χώρας πλήττεται σοβαρά από την κρίση και η πραγματική οικονομία συνεχώς βουλιάζει, να λαμβάνονται συνεχώς και νέα φορολογικά μέτρα.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής απαιτούνται τα κατωτέρω:

- Η νομοθέτηση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος διάρκειας μιας τουλάχιστον πενταετίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίσουν με σιγουριά τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις επαγγελματικές τους πρωτοβουλίες.
- Να μην αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 29% και η προκαταβολή φόρου στο 100%, όπως προβλέπεται από τις νέες ρυθμίσεις, διότι τα μέτρα αυτά αφ’ ενός μεν δεν θα αποδώσουν εισπρακτικά για το Κράτος και αφ’ ετέρου θα γίνουν κύρια αιτία για το κλείσιμο των νέων επιχειρήσεων. Επιπλέον, αποθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τους οδηγούν στην έξοδό τους στο εξωτερικό, όπου και καταξιώνονται.
- Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, να επαναφερθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και η φορολογία γενικά να στηρίζεται στα πραγματικά εισοδήματα για να υπάρχουν διαθέσιμα έσοδα για τις επενδύσεις.
Ο ΕΝΦΙΑ που καθιερώθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και δυστυχώς παραμένει και σήμερα ως κύριος φόρος στα ακίνητα, παρά τις υποσχέσεις περί κατάργησης, θα πρέπει να επανεξετασθεί διότι έχει καταστρέψει στην κυριολεξία την κτηματική αγορά και κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα με αποτέλεσμα εκατοντάδες επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν να βρίσκονται σε πλήρη απραξία. Πρόκειται για έναν καθαρά κεφαλικό φόρο, παράλογο και καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Από τον φόρο αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν εξαιρούνται ακόμη και η πρώτη κατοικία αλλά ούτε τα διατηρητέα κτίρια που αποτελούν πολιτισμικά μνημεία και δίνουν αίγλη και ομορφιά στους τόπους που βρίσκονται.
- Να γίνουν ευνοϊκές φορολογικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τα διατηρητέα κτίρια (απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), αφού η οικονομική κρίση τα έχει ισοπεδώσει.
- Να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες από τις πραγματικές που είναι κατά 60% μικρότερες.
- Να απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοχοι ακινήτου που αγοράσθηκε με δάνειο τραπέζης και που κρατά η τράπεζα την πλήρη κυριότητα μέχρι την αποπληρωμή.
- Να μειωθεί ο συντελεστής εμπορικότητας και να παρασχεθεί η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου μαζί με τις υποχρεώσεις που το βαρύνουν.

Ειδικά για τα κτίρια που η πολιτεία τα χαρακτήρισε «διατηρητέα», προτείνουμε τα εξής:

- Το κόστος ανακαίνισής τους να απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη.
- Στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και στον Αναπτυξιακό Νόμο να περιλαμβάνονται προς χρηματοδότηση και τα διατηρητέα κτίρια, με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή, προς τον σκοπό της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού τους διότι με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας αδυνατούν οι ιδιοκτήτες να προβαίνουν στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης που είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους.
Η ένταξη των ανωτέρω κτιρίων στο ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο, με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή καθώς και η λήψη ευνοϊκών φορολογικών και αναπτυξιακών μέτρων θα συντελέσουν στην διατήρησή τους και θα αποτρέψουν την καταστροφή αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν, όπως είπαμε, να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη που απαιτούνται και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων,  την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εθνική μας οικονομία.
Τα κτίρια αυτά μπορούν με την κατάλληλη ανακαίνιση και διαρρύθμιση, ιδιαίτερα μάλιστα στα κεντρικά σημεία των πόλεων όπως Θεσσαλονίκη, Αθήνα κλπ., να αποτελέσουν ξενοδοχεία, boutique hotel, hostel και γενικά επαγγελματική στέγη σε τουριστικές επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση της ανεργίας και θα δώσουν την μεγάλη ώθηση για να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης τουριστικού ρεύματος.

2ον) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ:

Υπάρχει ελλειμματική αναπτυξιακή πολιτική για τις επιχειρήσεις που εμποδίζει σοβαρά την συνένωση των επιχειρήσεων για να γίνουν ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες.
Χρειάζεται, ως εκ τούτου, να εφαρμοσθούν τα κατωτέρω:
- Να νομοθετηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αναπτυξιακή και επενδυτική δραστηριότητα.
- Να δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα κίνητρα εκείνα που απαιτούνται για να γίνουν εγχώριες επενδύσεις.
- Να εκσυγχρονισθεί το νομοθετικό καθεστώς που διέπει την δημιουργία σύγχρονων τοπικών αγορών.
- Να γίνει δεσμευτικό σύμφωνο μεταξύ της Κυβέρνησης και των τραπεζών που λαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις για την διοχέτευση συγκεκριμένων ποσών προς ενίσχυση ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
- Να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων που αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή τους.
Τέλος, στο σημείο αυτό θέλουμε να αναφέρουμε κάποιες παρατηρήσεις επί του σχεδίου του «Αναπτυξιακού Νόμου  - Διατηρητέα»:
Στην παράγραφο 4γ του Άρθρου 7, υπάρχουν ερωτηματικά  σχετικά με το ποια ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν μία ξενοδοχειακή μονάδα ως «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ» - εφόσον ο όρος δε συναντάται στη σχετική τρέχουσα ορολογία.
Παράγραφος 4γ/εε του ΑΡΘΡΟY 7 –ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ή ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ
Πολύ σωστά το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει στα υπό ενίσχυση, Επενδυτικά Σχέδια, που αφορούν την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων.
Αρχικά, θα κρίναμε σκόπιμο να επισημανθεί ότι πρόκειται για τα κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟ ή/και το ΥΠΕΧΩΔΕ, να γίνει κάποια αναφορά στο φορέα κήρυξής τους.
Στη συνέχεια, σίγουρα  πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να απαιτούμε από τα ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ κτίρια, να μπορούν να φιλοξενήσουν ή να στεγάσουν μία «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ», όπως αναφέρεται, καθώς αυτά συνήθως έχουν περιορισμένο μέγεθος καθώς και χαμηλές στατικές αντοχές για χώρους συνάθροισης κοινού και περιορισμούς από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες για το φόβο της αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους.
 Προτείνουμε, όπως υπάρχει ανοχή σχετικά π.χ. με τα μεγέθη των δωματίων (καθώς βρίσκεται σε ισχύ το ΠΔ 33/1979), έτσι να υπάρχει και ανοχή σχετικά με την κάλυψη και ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της ξενοδοχειακής μονάδας μέσω της κάλυψης επιμέρους αναγκών,  πχ εστιατορίου σε παρακείμενο εστιατόριο που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία – εφόσον βρίσκεται στον αστικό ιστό, κλπ.

Προτείνεται δηλαδή η παραπληρωματική ολοκλήρωση της ξενοδοχειακής μονάδας, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε φορά.
Καλό θα ήταν, μάλιστα, να γίνει χρήση των όσων αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 4  του παρόντος σχεδίου Νόμου, ότι δηλαδή «οι ενισχύσεις οφείλουν να λειτουργούν ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων ή έργων», χρησιμοποιώντας την ενίσχυση για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση των πάμπολλων διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων που διαθέτει η χώρα μας δε θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά να επεκταθεί  και στην κατηγορία των Επιπλωμένων Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων.
 Σε γενικές γραμμές, αυτή η κατηγορία καταλυμάτων είναι απλούστερη και πιο συμβατή με τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά των περισσότερων παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων, τα οποία συνήθως ήταν κατοικίες, αστικές, αγροτικές ή μεγαλοαστικές και συνήθως η διατήρηση αφορά και το εσωτερικό τους.
Η πρότασή μας είναι η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο, με πολύ μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

3ον) ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ:

Γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις αποτελούν τον μοναδικό και ασφαλή δρόμο ανάπτυξης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, έχουν γίνει μέχρι και σήμερα αρκετά θετικά βήματα αλλά χρειάζονται μεγαλύτερα και πιο στοχευμένα.
Η προσέλκυση, όμως, επενδύσεων προϋποθέτει την διαμόρφωση του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πάταξη της γραφειοκρατίας που ενεργεί αρνητικά και εμποδίζει την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων.
Από την άλλη πλευρά, το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά διότι αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη τόσο στις επενδύσεις από το εξωτερικό όσο και σε εκείνες από το εσωτερικό.
Ένα άλλο στοιχείο που εμποδίζει τις επενδύσεις είναι η έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα.
Πρέπει, συνεπώς, να γίνουν αλλαγές σε κάθε επίπεδο θεσμικό και δομικό και να στραφούμε στην εξασφάλιση επενδύσεων και από τους ομογενείς του εξωτερικού που σε κάθε περίπτωση έχουν βοηθήσει την χώρα τους στην διαμόρφωση ενός θετικού και ελκυστικού περιβάλλοντος.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας και καταστρέφει την επιχειρηματικότητα χρειάζονται τα εξής:

- Σχέδια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
- Ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη στην αναπτυξιακή και επενδυτική προσπάθεια της χώρας.
- Δεσμευτικό σύμφωνο μεταξύ Κυβέρνησης και τραπεζών.
Θέλουμε να σημειώσουμε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση του τραγικού φαινομένου της ανεργίας που πλήττει την κοινωνία και ειδικότερα την νεολαία της χώρας που για εξεύρεση εργασίας, δυστυχώς, στρέφεται προς το εξωτερικό.

Πάνω από 180.000 νέοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει και να γίνουν έντονες προσπάθειες να επιστρέψουν οι νέοι αυτοί στην χώρα μας, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό.

Τελειώνοντας, κε Υπουργέ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας θα εξετασθούν και θα δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις για την ομαλοποίηση του φορολογικού και αναπτυξιακού τοπίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την επαναλειτουργία της κτηματικής αγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς επίσης και για την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων που κινδυνεύουν να καταστραφούν σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και των ιδιοκτητών τους, που με πολύ μεγάλη προσπάθεια και αγώνα τα διατήρησαν έως σήμερα.

Σας παρέχουμε, δε, την διαβεβαίωση ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος θα είναι πάντα κοντά σας και θα στηρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για την έξοδο της χώρας από την μεγάλη οικονομική κρίση και την απαλλαγή μας από τα εξοντωτικά μνημόνια».