Skip to main content

Το ΥΠΠΟΑ επενδύει στην ανάδειξη της πόλης της Δράμας σε διεθνή κόμβο για τον κινηματογράφο

Τη Δράμα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού - Συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τον ρόλο του TikTok στην κινηματογραφική βιομηχανία.

O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος  για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισκέφθηκε τη Δράμα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, και παρέστη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους στην Ευρώπη.

Εκτός από την παρουσία του στην τελετή έναρξης, ο Υφυπουργός χαιρέτισε την ειδική προβολή 12 από τις 25 ταινίες animation που επιχορηγήθηκαν από το Ειδικό Πρόγραμμα Covid-19, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ και υλοποιήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τον ρόλο του TikTok στην κινηματογραφική βιομηχανία, με συνομιλητές τους Giacomo Lev Mannheimer από το ΤikTok και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Σακαρίδη.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, το ΥΠΠΟΑ πρόκειται να αυξήσει το ποσό συμμετοχής του στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του δήμου Δράμας, ενώ το συνολικό ποσό της Προγραμματικής Σύμβασης θα ανέρχεται πλέον σε €600.000/έτος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υφυπουργός, μαζί με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, Γιώργο Δεμερτζή, πραγματοποίησε αυτοψία στο Δημοτικό Ωδείο και στον Δημοτικό Κινηματογράφο Ολύμπια, η αναβάθμιση των οποίων, έργο συνολικού ύψους €1,5 εκατ. περίπου, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Μαζί με το Δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τον Βουλευτή Δράμας Κώστα Μπλούχο, τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γεώργιο Δεμερτζή, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Γιάννη Σακαρίδη καθώς και κλιμάκιο του δήμου, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Ανδρικάκη. Υπενθυμίζεται ότι το πρώην στρατόπεδο πρόκειται να παραχωρηθεί στον δήμο Δράμας από την ΕΤΑΔ με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημιουργικού Κόμβου για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες, ο οποίος θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παράρτημα της υπό σύσταση Κρατικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από το ΥΠΠΟΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τον συντονισμό των παραπάνω έργων αλλά και την σύνταξη του πολιτιστικού-αναπτυξιακού masterplan της πόλης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Δράμας υπό την προεδρία του Υφυπουργού. Στόχος είναι ο πολιτισμός να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στον νέο αστικό σχεδιασμό της πόλης και στην οικονομική της δραστηριότητα.

Τέλος, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε πολιτιστικούς χώρους της πόλης, όπως το Μαρμάρινο Σπίτι – Καπναποθήκη Αναστασιάδη, του οποίου η ανακαίνιση προκειμένου να αποτελέσει σημείο ανάδειξης της φωτογραφικής τέχνης, ολοκληρώθηκε πρόσφατα.