Skip to main content

Το Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση 1.800 κατοικιών στη Δυτική Όχθη

«Εγκρίναμε την ανέγερση πολλών οικιστικών μονάδων στους οικισμούς σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την Πέμπτη την ανέγερση περίπου 1.800 νέων κατοικιών σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου, κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το συμβούλιο σχεδιασμού της πολιτικής διοίκησης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. ονομασία της Δυτικής Όχθης σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση) έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του για την ανέγερση περίπου 1.800 οικιστικών μονάδων», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για την κατασκευή 1.776 μονάδων, εκ των οποίων 620 στην αποικία του Ελί και 534 στο Σίλο/ Σβουτ Ρασέλ στη Δυτική Όχθη, διευκρίνισε το υπουργείο.

«Εγκρίναμε την ανέγερση πολλών οικιστικών μονάδων στους οικισμούς σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ναφταλί Μπένετ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Νέα Δεξιά» (Yamina), που συμμετέχει στον συνασπισμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

«Δεν περιμένουμε, δρούμε. Δεν θα δώσουμε μια ίντσα γης του Ισραήλ στους Άραβες, και γι 'αυτό, πρέπει να ανεγείρουμε (κατοικίες) εκεί», επέμεινε ο Μπένετ.

«Αυτή η απόφαση ενισχύει την παρουσία του Ισραήλ στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και είμαστε ευχαριστημένοι (...) Τη Δευτέρα, θα ψηφίσουμε και καλούμαστε να ψηφίσουμε και περιμένουμε από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί να συνεχίσει να αναπτύσσει οικισμούς όπως κάνει σήμερα» δήλωσε ο Νταβίντ Ελχαγιάνι, πρόεδρος του Συμβουλίου της Γιέσα, της κυριότερης οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, «στη μάχη για να κερδίσουν δεξιούς ψήφους των εποίκων, Μπένετ και Νετανιάχου πιέζουν το Ισραήλ να επενδύσει σε χιλιάδες περιττές και επιζήμιες κατοικίες σε οικισμούς», κατήγγειλε η αντι-αποικιακή ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», που ασχολείται με αυτή την ευαίσθητη υπόθεση.

Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, οι αρχές υποσχέθηκαν και ανακοίνωσαν την κατασκευή περισσότερων από 10.000 νέων κατοικιών σε εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον Παλαιστινιακό τομέα της κατεχόμενης πόλης, που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ. Πάνω από 600.000 έποικοι ζουν ήδη σε αυτά τα εδάφη.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε την κατασκευή 3.500 κατοικιών στη ζώνη Ε1, μια περιοχή που βρίσκεται έξω από την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και όπου ζουν Βεδουίνοι.

Εάν το Ισραήλ οικοδομήσει κατοικίες σε αυτόν τον τομέα μεταξύ του εβραϊκού οικισμού Μααλέ Αντουμίμ και της Ιερουσαλήμ, η Δυτική Όχθη θα κοπεί στην μέση, πράγμα που θα εμποδίσει τη δημιουργία ενός πιθανού παλαιστινιακού κράτους εδαφικής συνέχειας, καταγγέλουν Παλαιστίνιοι και μκο.

Και πέντε μέρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την κατασκευή χιλιάδων νέων κατοικιών σε οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα σχέδιο που καταγγέλθηκε αμέσως από τους Παλαιστίνιους και δυτικές κυβερνήσεις.

Ο εποικισμός αυτών των εδαφών, παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό τις ηγεσίες του Νετανιάχου και του συμμάχου του στην Ουάσινγκτον, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τελευταίος παρουσίασε στα τέλη Ιανουαρίου ένα σχέδιο διευθέτησης της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, το οποίο σκοπεύει να καταστήσει την Ιερουσαλήμ την «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ και την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη και των περισσότερων από 130 ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

φωτογραφία αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ