Skip to main content

Το «καλαθάκι» του Αλέξη Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΘ

Ένα όραμα γενικό, ένας απολογισμός λιτός και τέσσερις εξαγγελίες γνωστές. Ο πρωθυπουργός στη χτεσινή του ομιλία εξέπληξε επιλέγοντας να μην εκπλήξει..

Ήταν από τις λίγες φορές χτες, που πρωθυπουργός στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κρατούσε τόσο μικρό καλάθι για τη Θεσσαλονίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και απέφυγε την παροχολογία και τις εξαγγελίες ακόμη και για τις... λάμπες της γειτονιάς, όπως και την αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που έγιναν ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή και θα μπορούσε να τα οικειοποιηθεί, για να δείξει ότι η κυβέρνησή του «τα δίνει όλα» για την πόλη.

Πέρα από ένα όραμα, το οποίο μάλιστα απέφυγε να περιγράψει λεπτομερώς, διατηρώντας έτσι τη γοητεία του, ο πρωθυπουργός είχε ουκ ολίγες αναφορές για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, σε ό,τι αφορά όμως στη σημασία της για την Ελλάδα και το βαλκανικό περίγυρο.

Έμεινε στα γνωστά έργα και στις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που είναι ακόμη σε εξέλιξη στην πόλη, αποφεύγοντας την πεπατημένη του «βομβαρδισμού» με παρεμβάσεις που είχε στο τσεπάκι του. Όπως απέφυγε, όχι τυχαία, να κόψει κορδέλες (παρότι είχε την ευκαιρία) ή να κάνει αναφορές σε έργα που έχουν δημοπρατηθεί ή δρομολογηθεί. Από τους κόμβους που παραδίδονται στη δυτική περιφερειακή οδό, μέχρι το αεροδρόμιο, το λιμάνι και τον δεύτερο κλάδο του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού...

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μας δώσει τη γενική εικόνα κι όχι τις λεπτομέρειές της. Σκεφτείτε ότι δεν αναφέρθηκε καν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπως απουσίαζε και οποιαδήποτε αναφορά στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στο τέλος της ομιλίας του, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του, χωρίς να προκαλέσει.

Ο πρωθυπουργός δε φάνηκε διατεθειμένος να κάνει αναλυτικό απολογισμό, ούτε να αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Επέλεξε να μας μείνουν πολύ συγκεκριμένες εμβληματικές παρεμβάσεις που υλοποιεί ή προτίθεται να υλοποιήσει.

Φυγή προς τα εμπρός; Αν το συνδυάσει κάποιος με τις αναφορές του σε ένα όραμα – σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης πενταετίας, τότε θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι. Ή επέλεξε να μην κουράσει ή επέλεξε να χαράξει το δικό του δρόμο, μακριά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ακόμη και η μικρή και πυκνή ομιλία του, με αναφορές κυρίως σε εφικτές ελαφρύνσεις, ακολουθεί τη λογική που πρεσβεύει πλέον η πολιτική του: Θα γίνουν κάποιες παροχές, στοχευμένες, όχι πολλές, με σεβασμό στις δεσμεύσεις, οι οποίες παρά την έξοδο από το μνημόνιο παραμένουν.

Ο απολογισμός του επικεντρώθηκε στις βασικές δεσμεύσεις πολιτικής που είχε αναλάβει απέναντι στην πόλη, δηλαδή σε μόλις τρία ζητήματα «ταμπού»: το μετρό, τον ΟΑΣΘ και τα στρατόπεδα. Οι δε αναφορές του με τη μορφή εξαγγελιών (τραβηγμένος ο χαρακτηρισμός αφού δεν είπε κάτι καινούργιο) αφορούσαν σε μόλις τέσσερα έργα: το μετρό, το νοσοκομείο Παίδων, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και το νέο εκθεσιακό κέντρο με το μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ.

Ας δούμε όμως τι περιείχε αυτό το «καλαθάκι» του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ.

Το όραμα

Αρχικώς το όραμα του κ. Τσίπρα για τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του οράματος – σχεδίου «για την Ελλάδα της νέας εποχής». «Σε αυτό το όραμα, θέλω κλείνοντας, να σας εκμυστηρευτώ, ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει το ρόλο που είχε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, αυτή τη μίζερη θέση μιας πόλης που παρακαλάει για να την αποκαλέσουν Συμπρωτεύουσα. Στην Ελλάδα της νέας εποχής και στο δικό μας όραμα, η Θεσσαλονίκη έχει ένα ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πως τεκμηριώνεται αυτός ο –χιλιοειπωμένος είναι αλήθεια- ρόλος; Με τα εξής κατά τον πρωθυπουργό:

-Τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων.

-Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το γεωπολιτικό σταυροδρόμι του κάθετου με τον οριζόντιο διάδρομο των αγωγών φυσικού αερίου.

-Με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, επιτυγχάνεται η ασφαλής και γρήγορη διακίνηση εμπορευμάτων από τα λιμάνια μας προς την Κεντρική Ευρώπη.

-Σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη εκκινούν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται το κέντρο του βαλκανικού δακτυλίου Μεταφορών. Από την Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, το Ρουσε, την Κοστάντζα. Από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Σερβία με επαναξιοποίηση και του ποταμού Δούναβη. Και από το Βελιγράδι στα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη. Με όραμα για την αξιοποίηση και του Αξιού.

Ο απολογισμός

Αν ήθελε κάποιος να βρει τον απολογισμό της κυβέρνησης για τη Θεσσαλονίκη στην ομιλία Τσίπρα θα έμενε στο εξής λιτό: «τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, για την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης», είπε.

Μόλις τρεις παρεμβάσεις, για τις οποίες είπε ότι τήρησε τις δεσμεύσεις του. Για το μετρό την επιτάχυνση (δεν έχει άδικο), για τον ΟΑΣΘ την αποϊδιωτικοποίηση (επίσης δεν έχει άδικο), για τους ελεύθερους χώρους και την απόδοση στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες (το ίδιο).

Δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει ότι δεν ανέφερε καν τη διατήρηση της ΕΥΑΘ στο δημόσιο έλεγχο, κάτι που οι υπουργοί του έχουν κάνει σημαία στην πόλη... Ο πρωθυπουργός σίγουρα δεν ξέχασε κι αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Το «καλαθάκι»

Στις εξαγγελίες για έργα της πόλης, ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε εξίσου φειδωλός. Πάτησε σε στέρεο έδαφος και επένδυσε στα πολύ μεγάλα και σχεδόν σίγουρα. Δεν είναι τυχαίο ότι απέφυγε να αναφερθεί ακόμη και στο χωρικό για τον Θερμαϊκό ή στο σχέδιο για την ανάπλαση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου... Οι τέσσερις αναφορές ήταν:

-Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πύλες του, λειτουργεί κανονικά τον Νοέμβρη του 2020, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του.

-Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το σχέδιο κατασκευής του καινούριου Νοσοκομείου Παίδων της Θεσσαλονίκης.

-Ανακοίνωσε ότι παραχωρεί άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

-Είπε: «Προχωράμε άμεσα στις απαραίτητες διεργασίες, τον έλεγχο και την έγκριση του Χωρικού Σχεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και αναμόρφωση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ». Στόχος το 2019 να βγει το Προεδρικό Διάταγμα, να γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για μια ΔΕΘ με σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές και ένα νέο πάρκο στο κέντρο της Πόλης, ανοικτό στους πολίτες. Ανάπλαση πάντως που θα ολοκληρωθεί, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo λίγα λεπτά πριν, το 2026.

Ο κ. Τσίπρας με το «καλαθάκι» του απέφυγε να γίνει γραφικός, απέφυγε την κριτική για ανέξοδη παροχολογία και για χάιδεμα αυτιών ή για καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Από την άλλη εμφανίστηκε εξαιρετικά μαζεμένος και φειδωλός, πολύ προσεχτικός και ίσως ελλειμματικός και φοβικός, ειδικά ως προς τις εξαγγελίες για νέα έργα. Δεν είχε εκπλήξεις χτες για τους Θεσσαλονικείς ο κ. Τσίπρας. Ίσως αυτή να ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη. Η αξιολόγηση δική σας...