Skip to main content

Το καλοκαίρι πέφτουν οι υπογραφές για το δάνειο με την ΕΤΕπ

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα αξιολογεί και θα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια έργα θα μπαίνουν σε κάθε δόση εκταμίευσης

Τον Ιούνιο αναμένεται να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Αν και το δημοτικό συμβούλιο, την 1η Μαρτίου, άναψε το πράσινο φως για τη λήψη του δανείου, θα ακολουθήσουν κάποιες ελεγκτικές διαδικασίες, έως ότου η δημοτική αρχή υπογράψει τη σύμβαση χρηματοδότησης και προχωρήσει στην υλοποίηση έργων.

Συγκεκριμένα, πλέον ο φάκελος του δανείου κατατέθηκε για έλεγχο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλος ένας μήνας για τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μετά από τους δύο αυτούς ελέγχους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα καταθέσουν για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο την απόφαση για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Μετά και από αυτή τη διαδικασία, πλέον δήμος Θεσσαλονίκης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν τη δανειακή σύμβαση.

Αυτό το χρονικό διάστημα των τριών μηνών, η δημοτική αρχή σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, τη συγκρότηση της οποίας ανακοίνωσε ήδη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Αρχικά, αναμένεται να ξεκαθαριστεί ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες θα συμμετέχουν ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος των έργων.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα αξιολογεί και θα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο ποια έργα θα μπαίνουν σε κάθε δόση, ενώ όλη η προσπάθεια θα στηριχθεί τεχνικά από την ίδια την ΕΤΕπ. Αρχικά το πρώτο έργο που θα τρέξει ο δήμος, είναι αυτό της πλατείας Ελευθερίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος.

Την κύρια ευθύνη για τα ζητήματα που αφορούν τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα έχει η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Υπενθυμίζεται ότι η δανειακή σύμβαση θα έχει σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής 3% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξαετή περίοδο χάριτος και 25ετή διάρκεια αποπληρωμής, ενώ θα εξοφλείται σε εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Το δάνειο θα εκταμιευθεί έως και σε τέσσερις δόσεις, ύψους 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον η κάθε μια και κάθε επιμέρους εκταμίευση θα θεωρείται ένα ξεχωριστό δάνειο.