Skip to main content

Το «Κανουνί», ο απόπλους από την Αττάλεια και η ελληνική απάντηση

Είναι ξεκάθαρο τον τελευταίο καιρό ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να σηκώσουν όσο κι όπου μπορούν τους τόνους απέναντι στη χώρα μας.

Πού θα κατευθυνθεί το νέο απόκτημα της Άγκυρας, στο κομμάτι των υποθαλάσσιων ερευνών; Ο λόγος αφορά στο ωκεανογραφικό «Κανουνί», που – όπως γίνεται μόλις τώρα γνωστό – είναι πιθανό να αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας τις επόμενες ώρες.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται σε γνώση της ελληνικής πλευράς. Όπως είναι φυσικό, οι υποψίες όλων εστιάζονται κυρίως στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο πλαίσιο του συμφώνου που έχουν υπογράψει με το καθεστώς Χάρατζ στη Λιβύη, που η Αθήνα εννοείται ότι δεν αποδέχεται.

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να σηκώσουν όσο κι όπου μπορούν τους τόνους απέναντι στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ακραία παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας από τις Οινούσες από τουρκικά μαχητικά. Όμως, από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και η εντολή του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Φλώρου, για να δίνονται στο εξής στη δημοσιότητα περισσότερα βίντεο με καταδιώξεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά, στο Αιγαίο.

Για όσους γνωρίζουν, η κίνηση αυτή γίνεται ως απάντηση της Αθήνας στην συγκεκριμένη παρενόχληση του ελληνικού ελικοπτέρου, αλλά γίνεται και για λόγους ηθικού του πληθυσμού. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν οι Τούρκοι να προκαλούν, να δείχνουν ότι βρίσκονται συνεχώς στην επίθεση και να μην λαμβάνουν ποτέ απάντηση. Γιατί, από κάποια στιγμή και μετά, παρεκτρέπονται. Γι αυτό και θα ληφθούν μέτρα και σε επίπεδο εντυπώσεων.