Skip to main content

Το κάπνισμα απειλή ακρωτηριασμού για τους διαβητικούς

Ακόμη και με ακρωτηριασμό απειλούνται οι διαβητικοί που καπνίζουν, καθώς το τσιγάρο ευθύνεται για την εμφάνιση του λεγόμενου «διαβητικού ποδιού».
Ακόμη και με ακρωτηριασμό απειλούνται οι διαβητικοί που καπνίζουν, καθώς το τσιγάρο ευθύνεται για την εμφάνιση του λεγόμενου «διαβητικού ποδιού». Η δράση του τσιγάρου μπορεί να καταστρέψει τα νεύρα των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα τα άτομα με διαβήτη να μην αισθάνονται πόνο ή κάψιμο και να οδηγούνται σε εμφάνιση γάγγραινας και ακρωτηριασμό, χωρίς να το αντιληφθούν εγκαίρως.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησαν οι γιατροί του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και η οποία παρουσιάζεται στο 23ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 250 άτομα με διαβητικό πόδι, εκ των οποίων 131 ασθενείς με διαβητικό πόδι και ιστορικό καπνίσματος. Απ’ αυτούς, οι 77 ήταν ενεργοί καπνιστές (ποσοστό 58,8%) και οι 54 (ποσοστό 41,2%) το είχαν διακόψει. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είχαν οι 11 ασθενείς (8,4%) και τύπου 2 οι 120 (91,6%). Η διάρκεια του διαβήτη ήταν κατά μέσον όρο 15 χρόνια, η διάρκεια του καπνίσματος 38 χρόνια και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων 33 χρόνια.

«Το κάπνισμα είναι ο μοναδικός σημαντικός μεταβαλλόμενος παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία και την εξέλιξη της περιφερικής αγγειακής νόσου, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει το κάπνισμα (η βαρύτητα και η διάρκειά του) στην περιφερική αγγειακή νόσο και στην αιτιοπαθογένεια του διαβητικού ποδιού, με περισσότερο από το 50% των ατόμων με διαβητικό πόδι να έχει διατελέσει ενεργός καπνιστής», εξηγεί ο υπεύθυνος στο Διαβητολογικό Κέντρο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», παθολόγος-διαβητολόγος, Χρήστος Μανές.

Παράλληλα, συνιστά διακοπή του καπνίσματος στους διαβητικούς, ενώ για την πρόληψη του «διαβητικού ποδιού», τους συμβουλεύει να ελέγχουν κάθε μέρα τα πόδια τους, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν πληγές, οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.